RUDAN SE DOTAKLA I ĐOKOVIĆA, A PRIČA O OCU JE NAJŠOKANTNIJA IZJAVA KNJIŽEVNICE: Zbog jednoga htela je da ga UBIJE!
Vedrana Rudan, Foto: Printscreen/youtube/ Televizija srpske dijaspore

biografija

RUDAN SE DOTAKLA I ĐOKOVIĆA, A PRIČA O OCU JE NAJŠOKANTNIJA IZJAVA KNJIŽEVNICE: Zbog jednoga htela je da ga UBIJE!

Slobodno možemo reći da je biografija Vedrane Rudan podjednako zanimljiva kao i njen književni rad

Objavljeno:

Vedrana Rudan je zasigurno najveća književna zvezda na našim prostorima. Kako zbog odličnog stila i tema koje obrađuje u delima, tako i zbog britkog jezika koji primećujemo o u njenim kolumnama koje objavljuje na svom sajtu.

Hrvatska književnica i kolumnistkinja rođena je 29. oktobra 1949. godine u Opatiji. Završila je Pedagošku akedemiju u Rijeci, a radila je različite poslove, od učiteljice do novinarke.

Njeni romani prevođeni su na više svetskih jezika, a po delu Vedrane Rudan Uho, grlo, nos rađene su pozorišne predstave u hrvatskom Teatru 101 i srpskom Ateljeu 212.

Vedrana Rudan
Vedrana Rudanfoto: Printscreen/youtube/Tanjug TV

Što se tiče privatnog života Rudan ne krije traumatična iskustva. Naime, otac Vedrane Rudan, poreklom Hercegovac, bio je ribar i vrtlar. Rudan je opisala oca kao osobu kojoj je htela da oduzme život jer joj je konstantno nanosio fizičku i emotivnu bol. Književnica je svojevremeno pričala o tome kako ju je otac fizički zlostavljao, a i neprimereno govorio o svojoj ćerci.

Onda je on došao u našu kuhinju, prostački me je odmerio i kaže mi "juče si bila k*rva, a danas si časna sestra, odluči se". Ja mu na to odgovorila "ne s*ri". To je bio prvi put da sam u životu digla ton na oca. On, divljak, meni komentariše suknju koju sam sama kupila. On je tada prišao meni, zgrabio me za odeću i bacio u stakleni ormar. Bila sam sva u krvi i staklu. Majka se tresla. U tom momentu sam uzela šerpu punu gulaša i bacila mu je u glavu. On se nekako odmakao, bio je sav u krvi, majka je skoro umrla. Ja sam ga htela ubiti. Odvela ga je onda majka doktoru, zkrpao mu je rane i nakon toga se vratio u svoju kafanu i rekao konobarici da sam ga htela ubiti. Konobarica mu je tad rekla, a šta je do sad čekala. Tada sam otišla od kuće u nameri da se više nikada ne vratim, ispričala je ranije Vedrana Rudan.

Za majku, poreklom iz Like, Rudan govori kao o domaćici koja je bila prisiljena, od strane svoga supruga i Vedranine bake po majci, da napustiti posao direktorke u vrtićima. Usled okolnosti u kojima je bila, majka Vedrane Rudan je često bila depresivna te se odala alkoholu.

Vedrana Rudan
Vedrana Rudanfoto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Spremna da iskreno govori o sebi i svojoj porodici, Rudan ne štedi ni političare, vlast, crkvu, poznate ličnosti. Tako je jednom prilikom govorila i o uspehu Novaka Đokovića u sportu koji je "do juče" bio privilegija zapadnog sveta.

Đoković je Džesi Ovens, koji je pobedio na Hitlerovim Olimpijskim igrama i ušao u istoriju. Tamo će ostati zauvek. Ne kao Srbin, već kao Čovek, rekla je u ranijim intervjuima Vedrana Rudan.

Novost u književnom životu Vedrane Rudan jeste predstavljanje knjige Crnci u Firenci. Novu knjigu u Beogradu će predstaviti sutra, na Dan žena u Velikoj sali SKC-a, gde će, s početkom od 18 časova.

Bonus video:

06:06

EKSKLUZIVNI INTERVJU S VEDRANOM RUDAN

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.