MAJKA PARTNERA JOJ BILA BITNIJA OD DECE: Detalji HORORA u Hrvatskoj, decu ostavila SAMU u LEDNOJ kući
Kuća, ilustracija, Foto: EPA-EFE/Adam Warzawa POLAND OUT

horor

MAJKA PARTNERA JOJ BILA BITNIJA OD DECE: Detalji HORORA u Hrvatskoj, decu ostavila SAMU u LEDNOJ kući

Užasan slučaj zanemarivanja troje dece dogodio se u Hrvatskoj. Ostavljena su u mračnom i hladnom prostoru bez grejanja

Objavljeno:

Troje dece, od kojih najstarije ima 15 godina i koje je brinulo o drugo dvoje mališana od kojih jedno ide u vrtić, bilo je samo u kući od 1. do 4. januara ove godine u jednom istarskom mestu.

Tu nesavesnu odluku svesno je donela njihova majka koja je s partnerom otišla kod njegove majke u Slavoniju, jer je ista zdravstveno bila vrlo loše. I umesto da se 4. januara, kada je dobila poziv CSS-a koji joj saopštava da su deca izdvojena iz porodice i zbrinuta te da je u problemu zbog toga, majka se tek 9. januara vraća nazad i to, naravno, u praznu kuću jer su joj nadležne službe decu oduzele čim se pročula vest o deci samoj u kući.

A ta kuća, kako se otkrilo kroz istraživanje, sve je samo ne topli tom u kojem bi deca bezbrižno i sigurno mogla da odrastaju. Decu je ostavila u mračnom i hladnom prostoru bez grejanja. Deo prostorije je bio poplavljen vodom i po podu je bio razvučen produžni kabl kako bi deca mogla da se greju grejalicom.

Kuća, ilsutracija
Kuća, ilsutracijafoto: NEMANJA NIKOLIĆ

Kad su radnici nadležnih službi po saznanju da u kući borave deca bez nadzora roditelja, ušli su i ostali zatečeni onim što su videli. Preplavila ih je tuga. Troje dece stajalo je jedno uz drugo neposredno uz vrata. Dvoje starijih na sebi je nosilo bunde, a najmlađe je bilo samo u majici. Govorili su da će se mama brzo vratiti samo nisu znali kada. Kuća je bila ledena, a najstarije dete je reklo da brine o mlađoj braći i da im kuva. I ponosno je dodalo da im je taj dan napravio piletinu, a da inače jedu špagete.

Prilikom njihovog izvođenja iz kuće jer im je dato do znanja da ne mogu sami da žive u kući u takvim uslovima, troje braće bilo je mirno i poslušno. Ali po izlasku napolje, umesto da uđu u službena vozila, krenuli su da trče. Iako su pobegli brzinom munje, policija ih je prestigla na stanici nakon čega su smešteni u odgovarajuće ustanove.

Od dece se saznalo da su s majkom i njenim dečkom dočekali novu godinu nakon čega su otputovali i ostavili im hranu, paštete, hleb… Ujedno su im pokazali kako se koristi rerna. Dane su provodili u sobi, igrajući igrice.

Hrvatska policija
Hrvatska policijafoto: Nebojša Mandić

Za veštaka okrivljena majka ima poremećaj ličnosti, a tužilaštvo je ocenilo je grubo povredila prava deteta pa je prijavljena za tri krivična dela protiv braka, porodice i dece. U optužnici koju su nedavno protiv nje podigli traže delomično uslovnu kaznu od 18 meseci od čega bi iza rešetaka morala da provede pola godine. A ujedno će morati na predlog tužilaštva, ako sud odluči, godinu dana da bude uključena u porodično savetovalište.

Optužena žena je, inače, priznala krivicu navodeći da je tako odlučila jer se uspaničila radi zdravstvenog stanja partnerove majke kojem je ona na prvom mestu. A decu je tada ostavila same, jer nije imala kome da ih ostavi. Ali je pokušavala da umanji krivicu, navodeći da je prijateljicu zamolila da ih pričuva. Ali, prijateljica je to bila odbila, upozorivši je da krši zakon i da to ne uradi.

Bonus video:

01:57

ZANEMARIVANJE DECE: Zbog sopstvenih problema roditelji zanemaruju sopstvenu decu

(Espreso/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.