PACIJENTKINJA U ZAGREBAČKU BOLNICU DOŠLA ZBOG UGANUĆA ZGLOBA: Ugušila se PECIVOM dok je čekala da je ZBRINU!
Bolnica, Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

još jedna smrt na kb sveti duh

PACIJENTKINJA U ZAGREBAČKU BOLNICU DOŠLA ZBOG UGANUĆA ZGLOBA: Ugušila se PECIVOM dok je čekala da je ZBRINU!

Inspekcija hrvatskog Ministarstva zdravlja koja je sprovela istragu nakon slučajeva iz februara u jednom od njih je našla značajne propuste

Objavljeno:

Još jedna u nizu priča o neobičnim smrtnim slučajevima stiže iz KB Sveti Duh, bolnice u zagrebu koju mesecima potresaju brojni skandali. Tamo je početkom juna na hitnom prijemu umrla pacijentkinja koja je došla zbog uganuća zgloba, a preminula od gušenja pecivom.

Vest o ovom incidentu preneo je hrvatski portal Index.hr, čiji je izvor izvestio o druge dve sumnjive smrti na hitnom prijemu te bolnice koje su se dogodile u februaru. U jednom od njih su pokojnika mrtvog u čekaonici pronašli članovi porodice, a u drugom radnici sanitetskog prevoza.

Preminula na intenzivnoj

U novom slučaju, pacijentkinja je 2. juna stigla na hitni prijem zbog uganuća skočnog zgloba. Nakon pregleda dežurnog hirurga i radiološkog snimanja zgloba, pacijentkinja je, kako tvrdi izvor Indexa.hr, ostavljena sama u jednom od boksova za preglede da sačeka završetak obrade i imobilizaciju zgloba.

Ali, čekajući osoblje pacijentkinja se ugušila jedući pecivo, a osoblje ju je pronašlo nakon nekog vremena bez znakova života. Izvor Indexa.hr rekao je da je osoblje bolnice odmah pristupilo reanimaciji kojom su uspostavljene vitalne funkcije, ali bez znakova moždane aktivnosti.

Pacijentkinja je tada, prema tvrdnjama, smeštena na odeljenje intenzivne nege, ali je nedelju dana kasnije tu i preminula.

- Nakon dva slučaja u kojima su porodica i sanitet pronašli dvoje preminulih pacijenata u čekaonici hitnog prijema bolnice na Svetom Duhu, uprava bolnice je izričito tražila da se pacijenti koji su u fazi obrade ne ostavljaju u čekaonici iako je baš uprava bolnice samu čekaonicu proglasila radnim prostorom. Postavlja se pitanje da li bi pacijentkinja preživela incident da je čekala završetak obrade upravo u čekaonici, gde bi drugi pacijenti mogli da alarmiraju osoblje hitnog prijema na vreme, umesto da sama čeka u boksu bez nadzora jer osoblje ima preveliki broj pacijenata - rekao je izvor Indexa.hr.

KB Sveti duh
KB Sveti duhfoto: Printscreen/streetview, Printscreen/Index

Direktorka se zaključala u kabinet

Inspekcija hrvatskog Ministarstva zdravlja koja je sprovela istragu nakon slučajeva iz februara u jednom od njih je našla značajne propuste.

Prema njihovom nalazu, nema dokaza ni u papirima ni u kompjuteru da je od 23:10 do 6.00 sati ujutro bilo ko obišao pacijenta koji je čekao pomoć na hitnom prijemu bolnice Sveti Duh, a inspekcija sumnja na to i da je uticano na patologa kako bi se izmenio uzrok smrti.

Direktorka bolnice Ana-Marija Šimundić tvrdila je da se radi isključivo o propustu u vođenju papirologije i da je pacijent bio obrađen, ali da osoblje o tome nije napravilo zapisnik. Izvori bliski Ministarstvu zdravlja potvrdili su za Index.hr navode iz izveštaja i rekli da direktorka pre desetak dana nije htela da primi nalaz inspekcije i da je to izbegla tako što se zaključala u kabinet.

Sv. Duh: Potvrđujemo događaj

Iz KB Sveti Duh rekli su da je poslednji neželjeni događaj prijavljen upravi bolnice 9. juna, a da je nakon toga uprava 12. juna pokrenula postupak unutrašnjeg nadzora, kako bi dobila detaljan uvid u slučaj.

"O rezultatima postupka izvestićemo javnost. Izražavamo saučešće porodici preminule pacijentkinje i u potpunosti podržavamo njihova nastojanja da dobiju odgovore i pronađu mir", rekli su iz kancelarije direktora KB Sveti Duh.

Index.hr nezvanično saznaje iz Ministarstva zdravlja da postupak vezan uz ovaj slučaj kreće u ponedeljak.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.