OJADIO KLIJENTE ZA 70 MILIONA EVRA, PA SE DAO U BEKSTVO? Raskrinkana NAJVEĆA kripto PREVARA kod KOMŠIJA!
Kriptobvaluta, Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

poslovni krah

OJADIO KLIJENTE ZA 70 MILIONA EVRA, PA SE DAO U BEKSTVO? Raskrinkana NAJVEĆA kripto PREVARA kod KOMŠIJA!

Vest o krizi u "BitLuckyju" i izgubljenim milionima prvo je procurela u zatvorenim grupama na "Discordu", aplikaciji za gejming zajednicu, potom na "Redditu"

Objavljeno:

Riječka firma "BitLucky", za trgovanje kriptovalutama, direktora Luke Burazera, navodno je oštetila gotovo hiljadu domaćih investitora za najmanje 70 miliona evra u kriptovalutama, kako se spekuliše među hrvatskim kripto-entuzijastima.

Poslovni krah široj javnosti nepoznate riječke firme "BitLucky" već se naziva "najvećom kripto prevarom u Hrvatskoj", javlja "Jutarnji list". Više je sagovornika za "Jutarnji" potvrdilo da je Burazer, 30-godišnji direktor i poznato lice hrvatske kripto zajednice, sve račune firme "očistio", da je novac ulagača nestao, a on se navodno sakrio na nepoznatoj lokaciji u Lici. Njegovi su klijenti i investitori, kako saznaje "Jutarnji", o svemu obavestili policiju i angažovali advokate.

Burazer je svim klijentima "BitLuckyja", koji su kod njega uložili novac uz obećanje visoke zarade na trgovini kriptovalutama, juče poslao iskren mejl. "Poštovani klijenti, nizom loših trejdova i odluka nažalost doveo sam stanje firme u kriznu situaciju. U sledećim danima ćemo imati više informacija", stoji u poruci poslatoj klijentima.

Isključio telefon

"Jutarnji" je pokuša da kontaktira Burazera, ali je mladi direktor isključio telefon, ne odgovara na mejlove, a obrisao je i sve profile na društvenim mrežama. Ista je situacija i sa suosnivačem firme, prokuristom Eugenom Travaljom. Nekolicini investitora, koji su zvali firmu u Rijeci, navodno je sekretarica na telefon rekla da je "direktor poludeo i potrošio sav novac".

"Jutarnji" je kontaktirao i MUP, s pitanjem da li imaju informacije o slučaju i kako planiraju da ga vode, s obzirom na to da Hrvatska narodna banka smatra da kriptovalute "nemaju vrednost" i da nemaju nadležnost nad poslovanjem kripto-firmi. Iz Policijske uprave primorsko-goranske odgovorili su da "imaju saznanja" i da im se "određeni broj građana obratio po tom pitanju".

"U toku je prikupljanje podataka radi utvrđivanja elemenata za preduzimanje mera i radnji koje bi bile u nadležnosti policije", kažu pozivajući se na tajnost istrage.

Vest o krizi u "BitLuckyju" i izgubljenim milionima prvo je procurela u zatvorenim grupama na "Discordu", aplikaciji za gejming zajednicu, potom na "Redditu", a onda je sve objavio portal "Kriptovijesti". Uredništvo portala "Kriptovijesti" spekuliše da je Burazer svojim klijentima izgubio najmanje 70 miliona eura.

Kripto
Kriptofoto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Oštetio do 800 ljudi

"To je još i konzervativna procena. Prema našim informacijama, oštećeno je najmanje 700 do 800 ljudi. Izgleda da trećina klijenata još ne zna da je firma pukla", kažu iz uredništva "Kriptovijesti".

Prema javnim podacima, ipak, firma osnovana 2018. godine u Rijeci u izveštaju za 2021. beleži promet od 4,5 miliona kuna prihoda i ukupnu imovinu od 15 miliona kuna.

Poslovni je model "BitLuckyja" bio jednostavan. Klijenti su Burazeru davali novac, a on bi taj novac dalje ulagao u kriptovalute. Najmanji je ulog, navodno, bio oko 15.000 kuna, ali navodno je bilo i klijenata koji su ulagali do 700.000 evra kod Burazera. On je ulagačima obećavao pet do 25 odsto mesečne dobiti. Za to je uzimao proviziju od 20 do 40 posto.

"To su u startu bila dosta nerealna obećanja. Čini se da je reč verovatno o planiranoj prevari, Ponzijevoj šemi", govore iz "Kriptovijesti".

Burazer se, naime, obavezivao da će ulagati samo 20 odsto od ukupne investicije klijentele, ali je u nekom trenutku od toga odustao. Poslednjih godinu dana, kada je poslovanje krenulo nizbrdo, klijente je podsticao da što duže zadrže novac u "BitLuckyju" i da ne potražuju isplate jer je "baš sada prava prilika za ulaganje".

Burazera pritom svi opisuju kao tipa koji nije odavao utisak prevaranta. Kažu da je dobro razumeo kretanje novca, stanje svetskih finansija i često uspešno predviđao uspone i padove u vrednosti kriptovaluta. Bio je poznati član hrvatske kripto zajednice, česti sudionik raznih konferencija, okruglih stolova i kripto meet-upova.

"Red flagovi"

"Ali, bilo je ‘red flagova‘. Recimo, on nikada nije hteo da istupa u medijima, nije hteo da se njegove slike vide na portalima", rekao je urednik "Kripotvijesti".

Domaći investitor i kripto-entuzijast Hrvoje Prpić, pak, kaže da je otpočetka sumnjao da bi cela Burazerova operacija mogla biti Ponzijeva šema, odnosno investicijska prevara u kojoj preduzetnik obećava velike prihode, ali računa na to da klijent neće vaditi svoj novac.

"On je, dakle, ulaganjem jednog klijenta isplaćivao dobit drugog. Obećavali su plus od pet do 25 odsto mesečno, a ostvarivati takve profite nije realno i sada se to pokazalo kao prevara", kaže za "Jutarnji" Prpić koji se o svemu oglasio na Fejsbuku.

Bonus video:

01:14

JEDNA OD NAJVEĆIH KRIPTO BERZI PROGLASILA BANKROT! Stručnjak obrazložio razloge: Zloupotrebili su brzopletost investitora!

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.