AKO STE PLANIRALI DA LETUJETE OVDE, DOBRO PRIPAZITE NA OVO: Uvedene su KAZNE za TURISTE, obratite PAŽNJU!
Split, Foto: Beta/Milan Sabić

kazne za turiste

AKO STE PLANIRALI DA LETUJETE OVDE, DOBRO PRIPAZITE NA OVO: Uvedene su KAZNE za TURISTE, obratite PAŽNJU!

U Hrvatskoj su prošle godine uvedena nova saobraćajna pravila i povećane kazne za brojne saobraćajne prekršaje

Objavljeno:

Splitsko Gradsko veće je u noći s četvrtka na petak, nakon iscrpljujućeg 15-časovnog zasedanja, prihvatilo odluku o javnom redu i miru na području Splita po kojoj će se tokom turističke sezone novčano kažnjavati neprimereni postupci na javnim mestima.

Za takvu odluku glasalo je 15 većnika, a jedan je bio uzdržan - 16 prisutnih većnika znači da je bio kvorum, pošto Gradsko veće broji 31 većnika, javlja index.hr.

Za spavanje u parku 300 evra

Prema toj odluci, s 300 evra kažnjavaće se: konzumiranje alkohola na površini javne namene (one površine manje 100 metara od škola i vrtića, unutar zone A koja obuhvaća prostor grada unutar baroknih bedema izgrađenih u 17. veku; vršenje nužde na površinama javne namene, spavanje u parkovima na travnjacima, trgovima i na drugim površinama javne namene; konzumacija hrane ili pića na površini javne namene, zadržavanje u ugostiteljskim objektima nakon kraja radnog vremena.

Prihvaćen je i amandman da se s 300 evra kažnjavaju: penjanje i sedenje po spomenicima i spomen pločama; ulaženje, penjanje i/ili kupanje u fontanama i nuđenje i ugovaranje usluge taksi prevoza koja nije unapred dogovorena.

Kaznom od 150 evra kažnjavaće se povraćanje na površinama javne namene, te građevinski i instalaterski radovi od 14 do 17 sati te od 22 do 7 sati radi sprečavanja buke.

Split
Splitfoto: Profimedia

Uvode kazne zbog tekstova na portalima

Kako je obrazloženo, ova odluka o novčanim kaznama uzima u obzir medijske napise u prošloj turističkoj sezoni o nepriličnom ponašanju turista na javnim mestima u Splitu, što je izazvalo zgražavanje stanovnika tog grada.

Ovom odlukom, navedeno je u obrazloženju, određuju se prekršaji protiv javnog reda i mira na području grada Splita kojima se na nedozvoljen način remeti javni red i mir, rad ili red života stanovnika, ometa kretanje na ulicama, vređa moral, te ugrožava opšta sigurnost ljudi i imovine.

Najavljeno je i da će uskoro biti raspisan konkurs za angažovanje obezbeđenja koje će pomagati policiji. "Tokom 90 dana u turističkoj sezoni svako veče će od 22 do 4 sata na terenu biti desetak pripadnika obezbeđenja kao pomoć policiji", rekao je zamenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević.

Sredstva za finansiranje obezbeđenja, kako je rečeno, osiguraće se iz gradskog budžeta.

Prošle godine povećane kazne u saobraćaju

U Hrvatskoj su prošle godine uvedena nova saobraćajna pravila i povećane kazne za brojne saobraćajne prekršaje. Između ostalog, novine se tiču koridora za prolazak vozila hitnih službi, kao i mera za prekoračenje brzine.

Zakonom je definisano da na ulicama s više od dve trake prilikom nastanka incidentne situacije vozači moraju da osiguraju koridor prolazak vozila interventnih službi.

Uvedena je i zabrana parkiranja na mestima namenjenim samo za punjenje električnih vozila. Povećane su i kazne za prekoračenje brzine, koje su nešto više od od 15.000 dinara.

Bonus video:

04:37

ZBOG 30 EVRA MANJE ZA LETOVANJE U GRČKOJ POSTAJU ŽRTVE PREVARANATA! Vlasnik agencije: Ovako ćete prepoznati da NEŠTO NIJE U REDU

(Espreso / Index.hr / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.