KO SE SPREMA NA PUT ZA HRVATSKU MORA DA BUDE SVESTAN JEDNE STVARI: Zakon se PROMENIO, ovo više NISTE U OBAVEZI
Saobraćaj, Foto: Profimedia

zakon

KO SE SPREMA NA PUT ZA HRVATSKU MORA DA BUDE SVESTAN JEDNE STVARI: Zakon se PROMENIO, ovo više NISTE U OBAVEZI

Novi zakoni u Hrvatskoj

Objavljeno:

Od subote 1. aprila u Hrvatskoj za vozače automobila više nisu obavezna dnevna svetla. Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima fiksno je propisano razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svetla, i to od 1. novembra do 31. marta ove godine, odnosno do prošlog petka.

U skladu sa Zakonom, duga ili kratka svetla na motornim vozilima ne moraju biti upaljena, osim noću i u slučaju uslova smanjene vidljivosti danju.

Postoje izuzeci

Vozači skutera i motocikala moraju imati upaljena svetla tokom cele godine, pri čemu vozači bicikla od prvog sumraka do potpunog svitanja (noću), kao i u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svetlo bele boje na prednjoj i jedno crveno na zadnjoj strani bicikla.

Zbog bolje uočljivosti, vozači motornih vozila mogu i danju voziti sa upaljenim svetlima tokom letnjeg računanja vremena.

Policija poziva na oprez

Budući da lepše vreme znači i veće učešće vozača bicikala, skutera i motocikala u saobraćaju, iz policije su i dosad pozivali na oprez vozače ostalih vozila da ne oduzimaju prednost kada se uključuju u saobraćaj, prestrojavaju, pretiču, obilaze ili se polukružno okreću, te skreću.

Hrvatska policija
Hrvatska policijafoto: Profimedia

Vozači motora imaju obavezu nošenja propisane, homologovane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige, a za bicikliste je propisano da na javnim putevima noću i danju, i u slučaju smanjene vidljivosti, nose reflektujući prsluk ili takvu celokupnu biciklističku odeću.

Isto važi i za pešake kada se kreću kolovozom na javnom putu koji noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti obeleženi nekim izvorom svetlosti ili reflektujućom materijom.

Kolike su kazne?

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna od dosadašnjih 500 kuna, po novom oko 66 evra, u slučaju nepoštovanja odredbi o obaveznom korišćenju svetala na vozilima u uslovima smanjene vidljivosti ili noću.

U navedenim uslovima za nekorišćenje svetala na biciklu, kao i nenošenje reflektujućeg prsluka ili reflektujuće biciklističke odeće kod biciklista, propisana je kazna iznosu od oko 40 evra, piše Index.hr.

Bonus video: Pogledajte i druge vesti o Hrvatskoj

09:41

HRVATSKA NEMA NIKAKVU MOĆ DA ODLUČI O SRBIJI! Detaljna analiza samita u Pragu

(Espreso/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.