HRVATI ĆE MORATI DA PRIPAZE ŠTA JAVNO PRIČAJU: Najavljene OŠTRE KAZNE, za POKLIČE će biti PAPRENE, a to nije SVE
Hrvatska, Foto: Profimedia

novo!

HRVATI ĆE MORATI DA PRIPAZE ŠTA JAVNO PRIČAJU: Najavljene OŠTRE KAZNE, za POKLIČE će biti PAPRENE, a to nije SVE

Dosad je najveća novčana kazna predviđana Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira bila 170 evra

Objavljeno:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske najavilo je pre desetak dana povećanje novčanih kazni za prekršaje protiv javnog reda i mira, ali iznosi koje predlažu doista su iznenađujući i strogi s obzirom na to kolika su hrvatska primanja, piše Novi list.

Dosad je najveća novčana kazna predviđana Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira bila 170 evra, a MUP za pojedine prekršaje, otkriva to predlog zakonskih izmena koje su uputili u javnu raspravu, predlaže da maksimalna kazna bude čak četiri hiljade evra, što znači da se maksimalna novčana kazna povećava čak 23.5 puta.

Maksimalna kazna kojom država želi da disciplinira građane kako ne bi činili prekršaje protiv javnog reda i mira sada može iznositi gotovo četiri prosečne plate, dok su prema važećem zakonu maksimalne kazne 16.7 posto prosečne plate. MUP predlaže da sabor zakon usvoji po hitnom postupku.

Hrvatska policija
Hrvatska policijafoto: Profimedia

Novčane kazne se povećavaju za prekršaje za koje je moguće izreći i zatvorsku kaznu, što je devedesetak prekršaja, i to u pojedinim slučajevima na iznose do hiljadu ili dve hiljade evra, ali u nekoliko slučajeva i na četiri hiljade evra.

Do četiri hiljade evra za ustaške pokliče

Maksimalna kazna od četiri hiljade evra izreći će se onima koji remete javni red i mir na javnom mestu "izvođenjem, reproduciranjem pesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža".

Dosad se taj prekršaj kažnjavao novčanom kaznom od 20 do 150 evra, a iz objašnjenja je očito da se povećanjem kazne nastoji sprečiti isticanje simbola ili izvikivanje ustaških ili nacističkih pokliča.

MUP tako navodi da je analizom prekršaja protiv javnog reda i mira, u kojima je "prekršaj počinjen isticanjem određenih simbola kojima se izražava ili potstiče mržnja ili uzvikivanjem ili pevanjem navedenog pozdrava (ne navode kojeg pozdrava), utvrđeno da su u većini slučajeva počinitelji proglašeni krivima i kažnjeni novčanim kaznama, ali u iznosima od 25, 27, 53 ili 150 evra".

Kažu da to nikako nije dovoljan iznos kako bi se počinitelji u budućnosti odvratili od činjenja takvih prekršaja.

Tako se za taj prekršaj maksimalna kazna povećava 26.6 puta, dok bi i trenutno predviđena minimalna kazna, ako sabor usvoji predlog – 700 evra, bila četiri i po puta veća od sadašnje maksimalne i 35 puta veća od sadašnje minimalne.

Od 700 do četiri hiljade evra za lažne vesti

Isti raspon kazni predviđen je i za onog ko se na javnom mestu "ponaša na naročito drzak i nepristojan način vređajući građane i narušavajući njihov mir".

Onome kome se dokaže da izmišlja ili širi lažne vesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana, preti kazna od 700 do četiri hiljade evra.

Ista je kazna predviđena i za prekršaj omalovažavanja ili vređanja državnih organa, odnosno službenih osoba dok obavljaju svoj posao, te za neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja, ispaljivanje raketa, sličnog eksplozivnog ili zapaljivog materijala.

Do četiri hiljade evra za loš odgoj djece

Posebno se pak za svoje finansije trebaju zabrinuti građani koji imaju maloetnu djecu, jer ako njihovo dete učini neki prekršaj protiv javnog reda i mira, a dokaže se da je to posledica lošeg odgoja ili zanemarivanja, takođe bi mogli platiti kaznu od 700 do četiri hiljade evra.

Roditeljstvo
Roditeljstvofoto: Profimedia

Roditelji će biti jače kažnjeni ako nisu dobro odgojili dete nego ako su podsticali svoje potomke na počinjenje prekršaja jer se predlaže da se roditelj ili staratelj koji podstiče dete na prekršaj kazni novčanom kaznom od 300 do dve hiljade evra.

Kazna je to koja je predviđena i za one koji u svojim prostorima dopuštaju prostituciju ili one koji na javnom mestu kockaju ili druge mame na kocku, ali i građane koji druge obmanjuju kad je u pitanju njihov društveni položaj ili upotrebljavaju lažne lične podatke.

Ista kazna preti i onima koji se tuku ili svađaju na javnom mestu, ali i građanima koji se ne udalje iz skupine kad ih službena ili vojna osoba pozove da se raziđu.

Do hiljadu evra za isticanje zastave strane države bez odobrenja

Niže kazne, od 200 do hiljadu evra predviđene su za osobe koje na javnom mestu vređaju ili omalovažavaju moralne osećaje građana, onome ko daje alkoholna pića pijanoj osobi ili maloetniku mlađem od 16 godina, ali i onome ko pije ili se drogira na radnom mestu.

Do hiljadu evra kazne preti i onima koji istaknu zastavu strane države bez odobrenja, jednako kao i osobama koje na zgradu postave uređaj ili predmet koji može povrediti prolaznika.

Ugostitelji će platiti kaznu do hiljadu evra ako se dokaže da kao odgovorna osoba nisu sprečili narušavanje reda i mira u lokalu iako su to mogli učiniti bez opasnosti za sebe ili drugoga.

Prostitucija po starom

Što se tiče odavanja prostituciji, iz MUP-a navode nekoliko razloga zbog kojih nisu predložili povećanje kazne, pa kažu da je u poslednjih pet godina evidentiran izrazito mali broj prekršaja odavanja prostituciji, njih 66, te da se u malom broju država članica EU kažnjavaju osobe koje se odaju prostituciji.

Tako je u 21 državi prostitucija legalizirana, od čega u njih šest (Austrija, Nemačka, Grčka, Mađarska, Litvanija i Holandija) je ona legalna i regulisana, dok je u preostalih petnaest prostitucija legalna, ali neregulisana.

Od država u kojima je prostitucija zabranjena u tri države se kažnjava korisnik usluge (Francuska, Irska i Švedska), dok se u Hrvatskoj kažnjavaju osobe koje se odaju prostituciji.

Po važećem zakonu kazne se kreću u rasponu od 1.9 do 16.7 posto prosečne plate. Prihvati li sabor predlog zakona, prekršajna kazna iznosit će i do četiri prosečne plate.

Bonus video:

02:23

SRBIJA ŠKOLUJE NOVE POLICAJCE! Najboljih 200 devojčica i dečaka upisuje ponovo osnovanu srednju školu MUP u Sremskoj Kamenici

(Espreso/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.