"SMATRAM DA SU GREJALICE NAPOLJU LUKSUZ, PO ZIMI": Digla se BURA u Zagrebu, vlasnik kafića doneo ŠOKANTNU odluku!
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

RAČUNI ZA STRUJU GA NATERALI?!

"SMATRAM DA SU GREJALICE NAPOLJU LUKSUZ, PO ZIMI": Digla se BURA u Zagrebu, vlasnik kafića doneo ŠOKANTNU odluku!

Vlasnik je donekle na ovaj potez i "nateran", kako su mu računi za struju porasli za 200 odsto...

Objavljeno:

Jedan vlasnik kafića dosetio se kako da "doskoči" visokim računima za struju, pa će tako svojim gostima od sad sedenje napolju pod grejalicama naplaćivati dodatno. Šta to znači?

Pa na jednostavnom primeru, ukoliko želite da popijete kafu i da vam bude toplo, za tu uslugu ćete morati da izdvojite 14 kuna (oko 220 dinara), dok će vas samo topli napitak stajati 12 kuna (oko 190 dinara) prenosi Telegram.

- Smatram da su grejalice napolju luksuz, po zimi. Mi imamo dovoljno unutrašnjeg prostora, ako neko stvarno želi da bude napolju na hladnom vazduhu, mi ćemo njemu upaliti grejalice, ali taj deo troška jednostavno moramo preneti krajnjem korisniku - objašnjava vlasnik kafića u Zagrebu, Ivan Orešković.

Kafići, Lepo vreme, Sunčano, Sunce, Bašte, Kafić
foto: Emilija Jovanović

Vlasnik je donekle na ovaj potez i "nateran", kako su mu računi za struju porasli za 200 odsto. Prošle godine je kilovat plaćao pola kune (oko 7 dinara), a ove godine jednu kunu i 65 lipa (oko 20 dinara).

- U proseku sede po 30 minuta. Mi smo do sada preuzimali taj trošak na sebe. Svaka grejalica po satu troši otprilike dva kilovata, što je 3,2 kune (oko 50 dinara). Mi smo to pre plaćali jednu kunu. Tu razliku smo prebacili na goste, a osnovni deo troška zadržavamo na sebi - dodaje.

Kafići, Lepo vreme, Sunčano, Sunce, Bašte, Kafić
foto: Emilija Jovanović

Ipak, ne slažu se sve kolege sa odlukom Oreškovića.

- Ne možemo dizati cene kako bismo pratili troškove, i sad to treba pokrivati na razne načine. Ja ću to izbegavati maksimalno. Što se tiče grejalica na terasama, nećemo ih naplaćivati, ali razumem svakoga od kolega koji to odluči - ističe Leonard Topić, vlasnik jednog restorana u Zagrebu.

Kafići, Lepo vreme, Sunčano, Sunce, Bašte, Kafić
foto: Emilija Jovanović

Sekretar Udruženja ugostitelja Zagreb, Ivan Tadić, kaže da "zavisi od odluke preduzetnika da li će naplaćivati 2 kune (oko 30 dinara), 5 kuna (oko 75 dinara), ili 50 lipa (oko 7 dinara)".

Takođe, on je dodao i da je "siguran da preduzetnici vode računa o iznosima koje građani mogu da plate".

Podsetimo, poznata picerija u Hrvatskoj takođe je iznenadila goste, kada im je rečeno da se usluga sečenja pice dodatno naplaćuje.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media