MORSKE NEMANI VREBAJU JADRANOM, NE OPUŠTAJTE SE: Evo gde nikako ne treba da IDETE, objavljena detaljna MAPA! (FOTO)
Plaža na Jadranu, Foto: printscreen

OPREZNO!

MORSKE NEMANI VREBAJU JADRANOM, NE OPUŠTAJTE SE: Evo gde nikako ne treba da IDETE, objavljena detaljna MAPA! (FOTO)

U Centru potvrđuju da su četiri osobe prijavile ubod meduze, a građane savetuju da izbegavaju kontakt kako bi izbegli opekotine

Objavljeno:

Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković je objavio mapu koja pokazuje gde se nalaze meduze u Jadranskom moru. Ona može biti veoma korisna ukoliko planirate da letujete u Hrvatskoj.U periodu od 9. do 15. jula registrovana su 84 puta da su viđene meduze, dok su ih prvoj nedelji jula meštani videli 21 put.

Najviše dojava je o kompas meduzi (Chrysaora hysoscella), njih 45. U 17 dojava reč je o morskim plućima (Rhizostoma pulmo), u 11 o morskom orahu (Mnemiopsis leidyi) i samo jedno opažanje pripisano je ušatom šeširu (Aurelia sp.).

Navode da su primili dojave građana i o dve dodatne vrste, mediteranske meduze (Cotylorhiza tuberculata) i hidromeduza (Olindias muelleri), a osim iz Hrvatske, dojave stižu i iz Slovenije i Crne Gore. U Centru potvrđuju da su četiri osobe prijavile ubod meduze, a građane savetuju da izbegavaju kontakt kako bi izbegli opekotine.

Meduze su ove godine preplavile severni Jadran, Centar za istraživanje mora u Rovinju dobija stotine video snimaka "želatinastih organizama" i poziva građane da nastave da šalju fotografije i snimke meduza jer pomažu naučnicima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.