OPREZ, KUPAČI! Morske NEMANI vrebaju JADRANOM, ne OPUŠTAJTE se, nisu NAIVNE, A IMA IH SVUDA! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Youtube/Printscreen

oprez!

OPREZ, KUPAČI! Morske NEMANI vrebaju JADRANOM, ne OPUŠTAJTE se, nisu NAIVNE, A IMA IH SVUDA! (VIDEO)

Meduze ne bi trebalo da budu preterano opasne, ali ipak treba paziti u njihovoj blizini

Objavljeno:

Meduze su ove godine preplavile severni Jadran, Centar za istraživanje mora u Rovinju dobija stotine video snimaka "želatinastih organizama" i poziva građane da nastave da šalju fotografije i snimke meduza jer pomažu naučnicima.

Dr. Tjaše Kogovšek iz Centra za istraživanje mora u Rovinju kaže da je "to je dobar način da se vidi distribucija vrsta, koliko ih ima i gde se najčešće javljaju“.

Najviše informacija dobili su o meduzi kompas, a dr Kogovšek smatra da je to zbog činjenice da ova vrsta može da izgori. U Centar je stiglo mnogo informacija o rebrima, morskim orasima.

"Kompasna meduza može da opeče i njen dodir može da boli, posebno one sa osetljivom kožom i decu, ali za oko 24 sata sve bi trebalo da prođe", kaže dr Kogovšek.

"More je ove godine drugačije. Meduze se lakše prilagođavaju tim uticajima nego, na primer, plava riba“, objašnjava dr Kogovšek, objašnjavajući moguće uzroke tolikog broja meduza, dodajući da je možda u pitanju temperatura, možda neki drugi faktor.

Na pitanje da li će tako biti celo leto, ona kaže da su meduze prisutne tokom cele godine, a najviše ih je zimi.

"Sada je sezona meduza kompasa, od februara do jula. Zatim slede druge vrste, svaka vrsta ima svoje godišnje doba kada se pojavi“, objašnjava on.

1 / 6 Foto: Profimedia

Meduze ne bi trebalo da budu preterano opasne, ali ipak treba paziti u njihovoj blizini.

"Nema velike opasnosti, ali ih pozivam da ih ne diraju. To su žar meduze, a nihovi pipci žare i imaju otrove, ne znamo kako će to uticati na kupače“, zaključuje dr Kogovšek iz Centra za istraživanje mora u Rovinju za N1 .

Bonus video:

05:33

BRZE VESTI 06.07.2022. 11:55

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.