DOBRE VESTI ZA HRVATSKU, SLOVENIJU I RUMUNIJU: Oglasila se Evropska komisija
Foto: Profimedia

DOBRE VESTI

DOBRE VESTI ZA HRVATSKU, SLOVENIJU I RUMUNIJU: Oglasila se Evropska komisija

Prioriteti za sledeću godinu uključuju jače upravljanje granicom, kontrolu unutrašnjih granica samo kao poslednje sredstvo i jačanje unutrašnje bezbednosti kroz pojačanu policijsku saradnju unutar EU

Objavljeno:

Evropska komisija ponovila je poziv da Hrvatska, Bugarska i Rumunija budu primljene u šengenski prostor, s obzirom da ispunjavaju sve kriterijume.

Komisija je predstavila izveštaj o stanju šengenskog prostora za 2022. To je prvi takav izveštaj otkako je Šengenska strategija usvojena prošle godine.

"U izveštaju se podseća na važnost kompletiranja šengenskog prostora i poziva Savet da usvoji odluku kojom će Hrvatskoj, kao i Rumuniji i Bugarskoj, omogućiti da formalno postanu njene članice, s obzirom na to da su svi kriterijumi ispunjeni", saopštila je komisija. .

Izveštaj o stanju šengenskog prostora biće osnova za diskusiju na Šengenskom forumu 2. juna, koji će okupiti predstavnike Evropskog parlamenta i ministre unutrašnjih poslova država članica, kao i za redovni sastanak ministara unutrašnjih poslova 10. juna.

Prioriteti za sledeću godinu uključuju jače upravljanje granicom, kontrolu unutrašnjih granica samo kao poslednje sredstvo i jačanje unutrašnje bezbednosti kroz pojačanu policijsku saradnju unutar EU.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.