BEROŠ POSLAO INSPEKCIJU U ZDRAVSTVENE USTANOVE ZBOG MIRELE! Skandal trese Hrvatsku
Mirela Čavajda, Foto: Facebook/mirela.cavajda

OGLASIO SE MINISTAR

BEROŠ POSLAO INSPEKCIJU U ZDRAVSTVENE USTANOVE ZBOG MIRELE! Skandal trese Hrvatsku

Želimo da utvrdimo sve činjenice kako bismo sprečili bilo kakve proizvoljne ocene i manipulacije informacijama u ovom slučaju koji je izazvao veliku pažnju javnosti, naveli su iz Ministarstva

Objavljeno:

Ministarstvo zdravlja Hrvatske saopštilo je da je ministar Vili Beroš poslao inspekciju u zdravstvene ustanove koje su postupale u slučaju Mirele Čavajde, i da je zatražio od nadležnih zdravstvenih ustanova rešenje njenog pitanja u okvirima zakona i struke.

Podsetimo, Mireli ne žele da prekinu trudnoću iako joj je rečeno da beba ima veliki tumor zbog kojeg će ili umreti ili živeti kao biljka.

- Zatražio sam od nadležnih zdravstvenih ustanova rešavanje pitanja pacijenkinje Mirele Čavajde u okvirima zakona i u skladu sa stručnim odlukama, a od inspekcija Ministarstva zdravlja i HZZO-a da utvrde da li su dosadašnja postupanja bila odgovarajuća - naglašava ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi Index.

Ministarstvo zdravlja zatražilo je od svih zdravstvenih ustanova uključenih u zahtev Čavajde za preduzimanje medicinskih zahvata glede njene daljnje trudnoće i sudbine nerođenog deteta, da se žurno pronađu rešenja tog problema u skladu sa zakonskim odredbama i stručnim procenama.

- Nastavno na sve informacije koje su se pojavljivale u javnom prostoru o tome slučaju, posebno na njihovo različito tumačenje koje ne doprinosi istinitoj i celovitoj informiranosti, Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zatražilo je od svojih inspekcija žurno utvrđivanje svih činjenica oko dosadašnjih postupaka zdravstvenih radnika u ustanovama, u kojima je pacijentkinja primljena u vezi sa rešavanjem tog problema, kako bi se utvrdilo način postupanja - stoji u saopštenju Ministarstva.

1 / 3 Foto: Facebook/mirela.cavajda

- Želimo utvrditi sve činjenice kako bismo sprečili bilo kakve proizvoljne ocene i manipulacije informacijama u ovom slučaju koji je izazvao veliku pažnju hrvatske javnosti - dodaje se izjava ministra Vilija Beroša.

Ministar je napomenuo da je opet zatražio od svih ustanova u javnom zdravstvenom sistemu i nadležnih direktora da odgovorno i savesno obavljaju svoje obaveze prema pacijentima u skladu sa zakonskim, stručnim i etičkim pravilima i dodaje:

- Naša je želja da pacijentkinja reši za nju i njeno nerođeno dete vrlo tešku i delikatnu situaciju u što je moguće mirnijoj atmosferi uz poštovanje njene privatnosti koje je od početka narušeno i potrebnu empatiju uz što manje izloženosti pritisaka javnosti. Zato očekujem da se ovo pitanje reši u skladu s našim zakonima i temeljem stručnih ocena bez korišćenja ovog slučaja za bilo kakve parcijalne interese bilo koje društvene ili političke skupine. Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje o nalazima svojih inspekcija izvestiće javnost - stoji u saopštenju Ministarstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.