OVO JE HRVAT KOJEG SU RUSI UHVATILI U UKRAJINI: Zbog ljubavi i 1.000 dolara završio u ZATVORU (VIDEO)
Foto: Twitter Printscreen

PLANIRAO KARIJERU

OVO JE HRVAT KOJEG SU RUSI UHVATILI U UKRAJINI: Zbog ljubavi i 1.000 dolara završio u ZATVORU (VIDEO)

Hrvat V.P. kojeg su Rusi zarobili na bojnom polju u Ukrajini, odrastao je na zagrebačkoj Knežiji, otac mu je ratovao u bivšoj SFRJ i odmalena je, kako je rekao njegov bliski prijatelj, planirao karijeru u vojsci.

Objavljeno:

Nakon što je u "Tigrovima" proveo nekoliko godina, shvatio je da će teško da napreduje i ode u neku misiju te je napustio njihove redove i otišao dalje, piše "Jutarnji list". Pre oko godinu i po dana otvorila mu se prilika da se priključi marincima u Ukrajini, što je i uradio.

"Jutarnji list" saznaje da V.P. u Ukrajinu nije otišao kao plaćenik, već na ugovor i da mu je navodno plata tamo bila oko 1.000 dolara. U Ukrajini je navodno našao i devojku sa kojom je živeo, priča jedan njegov prijatelj sa kojim je, kako tvrdi, V.P. bio u stalnoj komunikaciji.

Na profilu na društvenim mrežama V.P. deluje da je već duže vreme u Ukrajini. Njegov poslednji status napisan je 28. februara.

"Da sve obavestim. Idem ‘oflajn’. Neću biti dostupan, jer u 21. veku postoji tehnologija kojom je moguće da nas lociraju zbog uključenih telefona", naveo je.

Prijatelji su mu pružili podršku, ali nakon što je objavljena informacija da je V. P. uhvaćen, ljudi su počeli da dele na njegovom profilu i tu vest. Jedan od njegovih poznanika rekao je da se njihovo druženje temeljilo na zajedničkom hobiju "ersoftu", vojnom simulacionom sportu sličnom pejntbolu. Na profilu V.P. vidljivo je i da je u Ukrajini već neko vreme, a piše i da živi u Nikolajevu. Takođe je 28. februara objavio snimak mesta u Ukrajini u kojem su se u tom trenutku vodile borbe te na njemu govori da Rusi pucaju na civile i da je to način na koji oni "uvode mir". I pre je obaveštavao prijatelje da je živ i da traju borbe.

Iz fotografija na profilu također je očito da je V.P. u ratu već neko vreme, a i na društvenim mrežama je još u junu 2020. tražio jedan od "ova dva prsluka IMTV ili CIRAS" za zaustavljanje gelera/šrapnela.

Jedan od njegovih saboraca i prijatelja na društvenim mrežama je i Šon Piner, britanski borac iz Vatforda, kojeg su takođe zarobili ruski vojnici. Sa njim je tada uhvaćen i Ejden Aslin iz Notingamšira. Uhvaćeni su u Marijupolju a od tada ih prikazuje ruska nacionalna televizija na kojoj govore kako su zarobljeni.

List "Vatfor observer" naveo je da je nedavno prikazan novi snimak na kojoj je tužitelj Andrej Spivak iz Donjecke Narodne Republike izjavio da ih terete za niz krivičnih dela protiv civila. Optužbe se odnose na to da su bili na teritoriju suverene države i pokušavali da zadrže vlast nad teritorijem, prenosi "Jutarnji list".

Tužitelj je kazao da je Piner "zarobljen i zbog terorističkog čina" te da je napao civile, a i vojne službenike.

- Maksimalna kazna za ova dela je smrtna - kazao je Spivak.

Porodice zarobljenih Britanaca kazale su da su obojica deo ukrajinske vojske još od 2018. Piner se u Ukrajinu preselio sa suprugom pre nego što se pridružio vojnim snagama, piše "Jutarnji list".

(Espreso/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.