NEVEROVATNO! Najveća mašina za usisavanje UGLJENIKA na svetu se uključuje na Islandu (VIDEO)
Fabrika, Foto: Printscreen/Twitter/@wef

smanjenje efekata klimatskih promena

NEVEROVATNO! Najveća mašina za usisavanje UGLJENIKA na svetu se uključuje na Islandu (VIDEO)

Najveća fabrika DAC-a na svetu otvorena je 8. septembra na Islandu, kojom upravlja švajcarski inženjerski startup Climevorks

Objavljeno:

Zahvatanje ugljenika moglo bi postati neophodno u pokušaju da se smanje efekti klimatskih promena.

Najveća fabrika DAC-a na svetu otvorena je 8. septembra na Islandu, kojom upravlja švajcarski inženjerski startup Climevorks.

Fabrika, poznata kao Orca, godišnje će smanjiti količinu izduvnih gasova koja je ekvivalentna oko 870 automobila.

Moramo da počnemo da uklanjamo ugljen-dioksid iz atmosfere da bismo imali bilo kakvu šansu da sprečimo najgore posledice globalnog zagrevanja, rekao je prošlog meseca Međuvladin panel za klimatske promene.

Ekonomičnost fosilnih goriva mora se efikasno odvijati u obrnutom smeru. Najjednostavniji i najjeftiniji način da se to uradi - sadnja drveća - zahteva mnogo zemlje u odnosu na obim intervencije koji je potreban. Dakle, nekoliko kompanija se bavi „direktnim hvatanjem vazduha“ (DAC)—u suštini, velikim mašinama za usisavanje CO2.

Najveća fabrika DAC-a na svetu biće otvorena 8. septembra na Islandu. Pod rukovodstvom švajcarskog inženjerskog startapa Climevorks, fabrika, poznata kao Orca, godišnje će smanjiti količinu izduvnih gasova koja je ekvivalentna oko 870 automobila. Orca će povećati ukupan globalni kapacitet DAC-a za oko 50%, dodajući desetak manjih fabrika koje već rade u Evropi, Kanadi i SAD.

Postrojenje se sastoji od osam kutija veličine transportnih kontejnera, od kojih je svaka opremljena sa desetak ventilatora koji uvlače vazduh. CO2 se filtrira, meša sa vodom i pumpa u duboke podzemne bunare, gde se tokom nekoliko godina pretvara u kamen, efikasno ga uklanjajući iz cirkulacije u atmosferi.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Quartz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.