"MOGAO BI DA SE RAZBIJE KAO VETROBRAN AUTOMOBILA": Ogroman glečer na Antarktiku ide ka dramatičnim promenama
Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija

UPOZORENJE NAUČNIKA

"MOGAO BI DA SE RAZBIJE KAO VETROBRAN AUTOMOBILA": Ogroman glečer na Antarktiku ide ka dramatičnim promenama

Iako se svake godine u okeanima istopi oko 50 milijardi tona leda, sadašnji događaji imaju ograničen uticaj na globalni nivo mora, ali potpuno topljenje glečera moglo bi da podigne visinu okeana za 65 cm

Objavljeno:

Naučnici upozoravaju da je moguće da će se u narednih pet do 10 godina dogoditi dramatične promene na Tvaitesu, jednom od najvećih glečera na Antarktiku.

Istraživači tvrde da bi plutajući deo ispred glečera, koji je do sada bio relativno stabilan, mogao da se "razbije kao vetrobran automobila", dok istovremeno americki i britanski naučnici rade na intenzivnoj studiji o dinamici topljenja Tvaitesa, prenosi BBC.

Iako se svake godine u okeanima istopi oko 50 milijardi tona leda, sadašnji događaji imaju ograničen uticaj na globalni nivo mora, ali potpuno topljenje glečera moglo bi da podigne visinu okeana za 65 cm.

Iako je malo verovatno da će se ovakav scenario potpopa i "sudnjeg dana" dogoditi u narednim vekovima, istraživači upozoravaju da glečer Tvaites već sada veoma brzo reaguje na globalno zagrevanje i predviđaju: "Desiće se dramatične promene na prednjem delu glečera, verovatno za manje od deset godina".

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.