DVA MESECA EKSTREMNIH VRUĆINA, TOPLOTNI TALAS PUSTOŠI U KINI: Kada vidite koliko je STEPENI izmereno ZANEMEĆETE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

velika šteta

DVA MESECA EKSTREMNIH VRUĆINA, TOPLOTNI TALAS PUSTOŠI U KINI: Kada vidite koliko je STEPENI izmereno ZANEMEĆETE!

Kineski toplotni talas, koji traje poslednjih 70 dana, najduži je i po površini koju zahvata najsrasprostranjeniji u istoriji, pri čemu je oko 30 odsto od 600 meteoroloških stanica duž Jangcea zabeležilo najviše temperature ikada do prošlog petka

Objavljeno:

Ekstremne vrućine u Kini nastavile su danas da pustoše zemlju, uprkos nižim temperaturama u nekim regionima, a vlasti širom sliva reke Jangce nastoje da ograniče štete koje klimatske promene nanose sektoru energije, usevima i stocnom fondu.

Kineski toplotni talas, koji traje poslednjih 70 dana, najduži je i po površini koju zahvata najsrasprostranjeniji u istoriji, pri čemu je oko 30 odsto od 600 meteoroloških stanica duž Jangcea zabeležilo najviše temperature ikada do prošlog petka.

Kineski nacionalni meteorološki zavod spustio je danas nivo upozorenja na vrućine na "narandžasti ararm" nakon 12 uzastopnih dana "crvenog alarma", ali se i dalje očekuje da će temperature premašivati 40 stepeni Celzijusa u Čongkingu, Sečuanu i drugim delovima basena Jangce, prenosi Rojters.

Jedna meteorološka stanica u Sečuanu zabeležila je danas temperaturu od 43,9 stepeni Celzijusa, najvišu ikada u toj provinciji, objavili su zvanični prognostičari na svom nalogu na kineskoj društvenoj mreži Veibo.

Jugozapadni region Čngking je posebno teško pogođen, a jedan od stanovnika kaže da su nestali i voda i struja nakon četvorodnevnog planinskog požara u okrugu Ðangđin.

Fotografije objavljene danas na Veibu pokazuju stanovnike i volontere u Čongkingu i Sečuanu koji pomažu u otklanjanju problema izazvanih toplotnim talasom, pa i onesvešćene ljude na velikoj vrućini tokom obaveznih testova na kovid-19, navodi britanska agencija.

1 / 9 Foto: Profimedia

Poljoprivredna kancelarija Čongkinga je donela hitne mere za zaštitu stoke na više od 5.000 velikih farmi svinja, koje su suočene s "ozbiljnim teškoćama" zbog vrućine, preneli su državni mediji.

Šteta na usevima i manjak vode mogli bi da se „prošire na druge sektore povezane s hranom, što bi dovelo do značajnog rasta cena ili prehrambene krize u najgorem slučaju“, rekao je Lin DŽong, profesor na Gradskom univerzitetu u Hong Kongu, koji proučava uticaj klimatskih promena na poljoprivredu Kine, prenosi Rojters.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.