CRVENI ALARM STIGAO DO KINE: Toplotni talas najavljen za više od 70 gradova
Tropska vrućina, Foto: Profimedia

tropske vreline i u kini

CRVENI ALARM STIGAO DO KINE: Toplotni talas najavljen za više od 70 gradova

Stručnjaci upozoravaju da dugo trajanje toplotnog talasa ubrzava topljenje glečera na planinama

Objavljeno:

Najviši stepen upozorenja na vrućinu izdat je za skoro 70 kineskih gradova, a očekuje se da će temperature u ponedeljak preći 40. podeok na Celzijusovoj skali, prema najavi meteorologa.

Očekuje se da će još 393 kineska grada i okruga zabeležiti 35 i više stepeni, prenosi CNN.

Temperature u Kini rastu brže od globalnog proseka, a najnoviji toplotni talas izazvao je novu zabrinutost u vezi sa tempom globalnog zagrevanja.

Najnoviji toplotni talas, koji se definiše kao period atipično toplog vremena u trajanju od tri dana ili više, drugi je u ovom mesecu. Prosečne dnevne temperature su najviše od 1961. godine, a u nedelju su 13 nacionalnih stanica za vreme dostiglo ili prešlo rekorde lokalnih temperatura.

Prema prognozama meteorologa, očekuje se da će poslednji toplotni talas biti sličan onom koji je trajao skoro dve nedelje od 5. do 17. jula, prenose državni mediji.

Ali ovo loše vreme će verovatno uticati na više ljudi jer se očekuje da će temperature porasti na nivo "crvene uzbune" u više regiona.

Kina koristi četvorostepeni sistem upozorenja na vremenske prilike, gde crvena upozorenja ukazuju na temperaturu od 40 stepeni Celzijusa ili više, narandžasta za 35 stepeni Celzijusa ili više, praćena žutom i plavom.

Do ponedeljka je 67 gradova izdalo crvena upozorenja. Lokalni meteorolozi u Guangdžou očekuju da toplo vreme traje 23 dana.

Stručnjaci upozoravaju da dugo trajanje toplotnog talasa ubrzava topljenje glečera na planinama.

- To dovodi do prirodnih katastrofa kao što su poplave i klizišta - rekli su stručnjaci.

(Esprso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.