PLANETA SE USIJALA, ZEMLJA DOSLOVNO GORI: Britanija prvi put i istoriji izdala CRVENI ALARM, očekuju PAKAO! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

UPOZORENJE

PLANETA SE USIJALA, ZEMLJA DOSLOVNO GORI: Britanija prvi put i istoriji izdala CRVENI ALARM, očekuju PAKAO! (VIDEO)

Crveno upozorenje će pokrivati delove centralne, severne, istočne i jugoistočne Engleske i biće na snazi u ponedeljak i utorak sledeće nedelje, kada će temperature biti najviše

Objavljeno: 16:57h

Očekuje se da će tokom sledeće nedelje u Velikoj Britaniji zavladati ekstremno visoke temperature, iznad 40 stepeni Celzijusa. Zbog toga je vlada ove ostrvske države bila prinuđena da prvi put u istoriji izda upozorenje na crveni meteo-alarm.

„Očekuje se da će izuzetno visoke temperature pogoditi veliki deo Engleske početkom sledeće nedelje“, saopštila je britanska meteorološka služba, napominjući da će temperature biti iznad 40 stepeni Celzijusa, piše CNN.

Crveno upozorenje će pokrivati delove centralne, severne, istočne i jugoistočne Engleske i biće na snazi u ponedeljak i utorak sledeće nedelje, kada će temperature biti najviše. Upozorenje uključuje i glavni grad London.

Stručnjaci koji se bave proučavanjem klimatskih promena ističu da je ovakvo povećanje učestalosti, trajanja i intenziteta toplotnih talasa tokom poslednjih decenija jasno povezano sa uočenim zagrevanjem planete i može se pripisati ljudskoj aktivnosti.

Mark Makarti, šef Nacionalnog klimatskog informativnog centra "Met Office", rekao je da klimatske promene pogoršavaju toplotni talas i da se visoke temperature obično javljaju kada na vreme utiču vazdušne mase iz kontinentalne Evrope ili severne Afrike.

„Već postoji snažno zagrevanje zbog klimatskih promena širom kontinenta, što povećava verovatnoću da se ospori postojeći temperaturni rekord u Britaniji", rekao je Makarti.

Nikos Kristidis, stručnjak za klimatske promene, rekao je da je u studiji koja je nedavno objavljena otkriveno da se verovatnoća ekstremno vrućih dana u Velikoj Britaniji povećava i da će se to nastaviti tokom narednih godina, sa najekstremnijim temperaturama koje se očekuju na jugoistoku Engleske.

Inače, Britanija jedina koju muče ekstremno visoke temperature.

U Sjedinjenim Državama je do 12. jula zabeležena rekordno visoka temperatura.

Globalno, oboreno je 150 "najtoplijih" rekorda, u poređenju sa samo 18 "najhladnijih" rekorda.

Gabrijel Veki, klimatski naučnik i profesor geonauka na Univerzitetu Prinston, rekao je da je ovo signal klimatske krize, a da su "vreli" ekstremi koji nadmašuju hladne ekstreme primetan trend tokom poslednjih godina.

„Ovo je ono što biste očekivali od planetarnog zagrevanja koje je velikim delom izazva efekat staklene bašte. Ali, ovo je sada svet u kojem živimo“, rekao je Veki napominjući da tačno da toplotne talase izaziva globalno zagrevanje.

Takođe, naučnici su prošle godine zaključili da se sa svakim stepenom zagrevanja planete, posledice klimatske krize pogoršavaju.

Vrste ekstremnih vremenskih prilika koje je svet iskusio prošlog leta - od šumskih požara u SAD i Grčkoj do poplava u Kini i Nemačkoj - samo će biti sve veće, teže i češće.

1 / 5 Foto: Profimedia

Vreli talas može da očekuje i ostatak Evrope

Pored Britanije, temperature u severnoj i centralnoj Francuskoj mogle bi da dostignu maksimum od oko 40 stepeni Celzijusa u ponedeljak i utorak. Slična situacije očekuje se i u zapadnoj Nemačkoj.

Stručnjaci upozoravaju da tokom toplotnih talasa, gradovi - takozvana urbana toplotna ostrva - mogu da budu posebno opasni, jer su to područja sa puno asfalta, zgrada i autoputeva koji apsorbuju sunčevu energiju, a zatim emituju više toplote.

Fenomen, koji se zove efekat urbanog toplotnog ostrva, pojačava posledice toplotnog talasa. Marginalizovana naselja sa manje zelenih površina pate neproporcionalno, dok bebe i stariji ljudi postaju ranjivi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.