MORE U OVOJ ZEMLJI PRETI DA IZAZOVE TOTALNI POTOP I ZAUVEK ZBRIŠE NJENO KOPNO: Mogla bi da NESTANE u potpunosti!
Ilustracija, Foto: Promo

ZA SVE SU KRIVE KLIMATSKE PROMENE

MORE U OVOJ ZEMLJI PRETI DA IZAZOVE TOTALNI POTOP I ZAUVEK ZBRIŠE NJENO KOPNO: Mogla bi da NESTANE u potpunosti!

Naučnici prognoziraju da će do 2050. godine nivo mora porasti za 10 do 25 centimetara

Objavljeno: 23:20h

Naučnici prate klimatološke promene i nivo mora zbog kog brojne države strahuju. Prema mišljenju stručnjaka, jedna od svetskih zemalja koja je među prvima u opasnosti da budu potopljene porastom nivoa mora je ostrvska republika Kiribati.

Kiribati se nalazi u Pacifiku, tik iznad nivoa mora. Svetsko veće za klimatske promene (IPCC) predviđa da će nivo mora porasti za 10 do 25 centimetara do 2050. godine. Stručnjaci očekuju da će se taj trend nastaviti do kraja veka.

Prema tim prognozama, državu Kiribati će preplaviti more i ona će nestati.

Godine 2014. vlada je kupila zemlju na Fidžiju kako bi se njeni građani tamo mogli preseliti. Međutim, nedavno je objavila planove napravljene u saradnji s Kinom, po kojima će zemlja na Fudžiju biti iskorišćena u poljoprivredne svrhe, kako bi se stanovništvo moglo prehraniti.

Vlada Kiribatija takođe razvija obrazovne programe i programe obuke s Australijom i Novim Zelandom. Namera je da se građanima male ostrvske države omogući obrazovanje nužno za pronalaženje posla, ako budu prisiljeni da se isele.

1 / 6 Foto: Profimedia

Šta kada je stanovništvu iseljenje obaveza?

Obvezno preseljenje znači narediti ljudima da trajno napuste ugrožena područja. To se dogodilo u Nju Orleansu, kada je uragan Katrina opustošio velike delove grada na ušću Misisipija 2005. godine.

- Klimatske promene utiču na ljude širom sveta i svi traže načine da se s njima na neki način nose - kaže istraživač katastrofa A.R. Siders u studiji američkog Univerziteta Delaver iz 2021.

U Nju Orleansu su pokrenuti programi obnove za porodice s niskim i srednjim primanjima. Njihove nove kuće sada su izdignute i dovoljno udaljene od područja zahvaćenih poplavama. Ali takva preseljenja nisu laka. S jedne strane, to zahteva ogromne administrativne napore. S druge, uvek postoji opasnost da se društvene nejednakosti pogoršaju kada se postojeće zajednice rasele.

Međutim, preseljenja sa sobom donose socijalne i psihološke probleme koji utiču na pogođene, pogotovo kada je mesto stanovanja kulturna baština ili dugogodišnji porodični dom.

(Espreso / DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.