DA LI SU LOKALNE NAMIRNICE BOLJE ZA PLANETU? Deluje JEDNOSTAVNO, ali postoji CAKA, rešimo NEDOUMICU jednom ZAUVEK!
Ilustracija, Foto: RINA, EPA-EFE/YAHYA ARHAB, Profimedia

OVO MORATE DA ZNATE!

DA LI SU LOKALNE NAMIRNICE BOLJE ZA PLANETU? Deluje JEDNOSTAVNO, ali postoji CAKA, rešimo NEDOUMICU jednom ZAUVEK!

Transport uvoznih namirnice je odgovoran za 6 odsto globalnih emisija staklene bašte

Objavljeno:
Ana Klikovac

Debata po pitanju odabira namirnica je uvek ciljala ka lokalnim umesto uvoznim dobrima zbog kvaliteta i svežine proizvoda, a tako i manje štetnosti po planetu Zemlju.

Međutim, da li je zaista tako jednostavno? Možemo li sa sigurnošću tvrditi da je lokalno bolje od uvoznog?

Namirnice koje su nam dostupne u našim obližnjim marketima dolaze iz celog sveta i mi se često, svesno ili nesvesno, iz nužde ili luksuza, opredeljujemo za one koje pristižu iz kako kažu ,,belog sveta". A onda kada se odlučimo za lokalne namirnice, zapitamo se da li su one onliko bolje i za nas i za planetu koliko se navodi.

Evo par činjenica koje treba da znate pre nego što krenete u kupovinu:

Transport

Transport uvoznih namirnice je odgovoran za 6 odsto globalnih emisija staklene bašte. Treba imati na umu da različiti vidovi transporta imaju različite nivoe štetnosti, gde su avionski i drumski transport među najvećim krivcima. Transport avionom ispušta 50 odsto više ugljen dioksida nego transport brodom.

Kontejner, kontejneri, Brod
foto: Profimedia

Lokalna roba neće biti transportovana izdaleka, tako da njen transport neće imati veliki uticaj na životnu sredinu i neće izazvati veliku emisiju ugljen-dioksida i neće biti uključena u proces povećanja efekta staklene bašte. i klimatske promene.

Ipak, štetnost transporta obično pada u senku štetnosti uzgajanja namirnica, gde kompleksna mašinerija postaje rastući problem ekološke krize.

Problem proizvodnje

Ako želite da smanjite ekološki uticaj potem hrane koju kupujete, lokalne namirnice u tom slučaju nisu ključne. Umesto toga treba obratiti pažnju na prakse fokusirane na proizvodnju namirnica, posebno na industrijalizaciju iste.

1 / 5 Foto: RINA

Industrijalizovana agrikultura se oslanja na tešku mašineriju, specijalizovane useve i pesticide kako bi uvećala količinu dobara. U tom slučaju su i lokalni i uvozni proizvođači negativci jer mašinerijom i pesticidima uništavaju zemlju i kompromituju kvalitet namirnica.

Smanjenje čekanja

Lokalne namirnice eliminišu faktor čekanja na namirnice, te smanjenja njihovog kvaliteta putem utovara, istovara ili pretovara. One neće biti zaglavljene negde usred mora ili okeana zbog oluje, neće čekati carinjenje i stoga im nije potrebno dodatno čuvanje da bi bile sveže.

Cena

Lokalne namirnice će skoro uvek biti jeftinije zato što proizvođač neće morati da uloži novac na transport. Na taj način će u dobitku biti i proizvođač i kupac.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić, Emilija Jovanović, Aleksandar Stojanović, Profimedia, Ilustracija

Ukoliko lokalne i uvozne namirnice imaju istu cenu, dominantnija će biti ona koja je svežija, kvalitetnija i estetski primamljivija.

Svežina

Govoreći o svežini, izlišno je reći da su lokalne namirnice gotovo uvek mnogo svežije i bolje po naše zdravlje od uvoznih, pogotovo kad je reč o voću i povrću.

Svežina se takođe odnosi i na meso i ribu, gde će uvozno meso ribe uvek biti zamrznuto i posle odmrzavanja će izgubiti polovinu vitamina i nutritivne vrednosti.

Podrška domaće privrede

Kada podržimo lokalne fabrike i kupimo domaće proizvode, time ćemo napraviti više radnih mesta što će pomoći da se zaposli više lokalnog stanovništva i podržaće one kojima je posao potreban.

Osim toga, svi porezi će ići u lokalni budžet. Krug novca će se zatvoriti u zemlji i imaće prihode od prodaje-kupovine robe, a ne davati prihode u inostranstvu stranim proizvođačima.

1 / 8 Foto: Profimedia

Sve u svemu, treba imati na umu da iako su lokalne namirnice bolje za zdravlje planete i ljudi, budućnost i opstanak čovečanstva ne leži samo na leđima lokalnih namirnica. Treba voditi računa o proizvodnji, gde su najvažnije komponente upotrebe mašinerije i pesticida. Važno je razviti svest o poreklu namirnica i načinu nihove proizvodnje kako bismo shvatili kompletan ekološki uticaj na planetu i pokušali da utičemo na isti.

Bonus video:

04:04

KONSTRAKTA MOŽE DA NE POBEDI JEDINO AKO JE VEĆ ODLUČENO DA UKRAJINA POBEDI: Pevačica oplela po svima zbog Ane Đurić i POLITIKE

(Espreso/Ana Klikovac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.