NIVO MORA U 2021. GODINI DOSTIGAO NOVI MAKSIMUM: Naučnici otkrili dugoročne POSLEDICE toga, obratimo PAŽNJU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

POPLAVE

NIVO MORA U 2021. GODINI DOSTIGAO NOVI MAKSIMUM: Naučnici otkrili dugoročne POSLEDICE toga, obratimo PAŽNJU!

Nivoi priobalnog mora u 2021. godini bili su 84 mm viši od proseka izmerenog između 1993. i 2011. godine

Objavljeno:

Nivo mora u obalnim delovima Kine dostigao je rekordne nivoe prošle godine zbog porasta temperature vode i topljenja glečera i polarnih ledenih kapa, saopštila je kineska vlada.

Nivoi priobalnog mora u 2021. godini bili su 84 mm viši od proseka izmerenog između 1993. i 2011. godine, objavio je Nacionalni centar za praćenje morske životne sredine u svom godišnjem biltenu.

Subotnji izveštaj sugeriše da porast nivoa mora izazvan klimatskim promenama ima „trajni uticaj“ na razvoj priobalnih regiona. Poziva vlasti da unaprede proces praćenja ovih promena, kao i napore za rano upozoravanje i prevenciju.

Veći rizik od poplava Dugoročni efekti takvog porasta nivoa mora dovode i do erozije priobalnih ekosistema i nestanka plimnih ravnica – plitkih, često muljevitih područja na obali koje plima pokriva ili otkriva. Obično su neplodne i bez ikakve vegetacije, a najčešće se prostiru na nekoliko kilometara širokim područjima oko laguna, barijernih ostrva, estuarija i delta kojima dominiraju plima i oseka.

Istovremeno, priobalni gradovi se suočavaju sa većim rizikom od poplava i plime i oseke, navodi se u saopštenju centra, istraživačke jedinice Ministarstva nacionalnih resursa.

1 / 5 Foto: Profimedia

Nivo mora oko Kine raste u proseku za oko 3,4 milimetra godišnje od 1980. godine, više od globalne stope u istom periodu.

Treća najviša temperatura priobalne vode na svetu Iako su temperature priobalne vode u Kini blago pale u 2021. u odnosu na godinu dana ranije, one su i dalje treća najviša na svetu i 0,84 stepena Celzijusa iznad proseka od 1993. do 2011. godine.

Kinesko ministarstvo životne sredine je prošle godine predvidelo povećanje nivoa obalne vode za još 55 mm do 170 mm u narednih 30 godina, što zahteva veće učešće Kine u zaštiti obale.

1 / 7 Foto: Profimedia

Zato su vlasti kineskih gradova na istočnoj obali počele da prave planove za vanredne situacije u vezi sa porastom nivoa mora, a komercijalni centar Šangaja radi na izgradnji novih odvodnih tunela i plimnih kapija.

Bonus video:

05:48

BRZE VESTI 09.05.2022. 13:55

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.