I BANKA ENGLESKE SPREMNA DA PODIGNE KAMATE: Četvrti put od DECEMBRA, zvaničnici upozoravaju na JEDNO!
Banka, Foto: Profimedia

RAST

I BANKA ENGLESKE SPREMNA DA PODIGNE KAMATE: Četvrti put od DECEMBRA, zvaničnici upozoravaju na JEDNO!

Funta je oslabila na otprilike 21-mesečni minimum u ​​odnosu na dolar zbog zabrinutosti oko britanskih ekonomskih izgleda

Objavljeno:

Banka Engleske izgleda spremna da podigne kamatne stope u četvrtak, četvrti put od decembra, što je najbrži rast troškova zaduživanja u četvrt veka, dok pokušava da uguši opasnost od skoka inflacije.

Ali BoE mora pažljivo da gazi kako bi izbegao recesiju, čak i sa inflacijom od 7 odsto - više od tri puta od cilja - i još uvek raste, piše Rojters.

Prošlog meseca guverner Endrju Bejli rekao je da on i njegove kolege idu „veoma uskom linijom“ da usmere petu najveću svetsku ekonomiju kroz globalni rast inflacije nakon pandemije koji je pogoršan invazijom Rusije na Ukrajinu.

Dan nakon što su Federalne rezerve SAD podigle referentnu stopu za pola procentnog poena - što je najveći rast od 2000. godine - na raspon od 0,75 do 1,0 odsto, očekuje se da će britanska centralna banka najaviti povećanje za četvrtinu poena, čime će bankarska stopa porasti na 1,0 odsto.

To je bilo drugo povećanje troškova pozajmljivanja Fed-a od pandemije, dok će očekivano povećanje BoE biti četvrto po redu i podići bankarsku stopu na najviši nivo od 2009.

Investitori su u sredu procenili manje od jedan prema tri šanse za povećanje BoE za pola procenta u stilu Fed-a.

Funta je oslabila na otprilike 21-mesečni minimum u ​​odnosu na dolar zbog zabrinutosti oko britanskih ekonomskih izgleda.

„Budući da je početkom godine bila jedna od najjastrebovitijih centralnih banaka, Banka Engleske se nedavno pretvorila u nevoljnog izletnika“, rekao je Peder Bek-Fris, portfolio menadžer u gigantu za trgovinu obveznicama PIMCO.

Znaci usporavanja - pa čak i moguće recesije - rastu sa poverenjem potrošača blizu rekordno niskog nivoa, a maloprodaja pada dva meseca zaredom kako se sve više povećavaju troškovi života.

„Ipak, očekujemo da će Banka Engleske nastaviti da raste sve dok je tržište rada čvrsto i inflatorni pritisci čvrsti“, rekao je Bek-Fris.

Kao i Fed, očekuje se da će BoE u četvrtak reći kako planira da počne da rasprodaje ogromne zalihe obveznica koje je kupio od globalne finansijske krize pre više od jedne decenije.

Prodaja državnih obveznica u vrednosti od stotine milijardi funti bila bi još jedan način da se BoE uhvati u koštac sa inflacijom, koja se u aprilu po svemu sudeći približila 10 odsto.

Ali BoE bi u četvrtak mogao poslati signal investitorima da se oslanjaju na previše budućih povećanja stopa.

1 / 4 Foto: Profimedia

U svom prethodnom setu kvartalnih prognoza iz februara, BoE je rekao da će inflacija za tri godine biti samo 1,6 odsto, što je daleko ispod ciljanih 2 odsto, ako poveća troškove zaduživanja za onoliko koliko su finansijska tržišta očekivala.

Od tada, opklade investitora na povećanje kamatnih stopa su porasle i u sredu su ukazivali na to da se bankarska stopa više nego udvostručila na 2,25 odsto ili 2,5 odsto do decembra.

BoE je nakon poslednjeg sastanka u martu rekao da bi "neko dalje skromno pooštravanje moglo biti prikladno u narednim mesecima", rekavši da je to verovatno.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters uglavnom očekuju da će bankarska stopa porasti na 1,5 odsto do početka 2023. i ostati na tom nivou tokom cele godine.

Oni takođe očekuju 8-1 glas devetoro birača koji određuju stope BoE na majskom sastanku za povećanje bankarske stope na 1,0 odsto, sa jednim neistomišljenikom, verovatno zamenikom guvernera Džonom Kanlifom, za ostavljanje stopa na 0,75 odsto.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.