CRNA GORA I TURSKA ĆE SARAĐIVATI JAČE: Krivokapić nakon susreta sa Erdoganom gleda Tursku kao na saradnika
Zoran Krivokapić, Foto: printscreen

DIPLOMATIJA

CRNA GORA I TURSKA ĆE SARAĐIVATI JAČE: Krivokapić nakon susreta sa Erdoganom gleda Tursku kao na saradnika

Postoje uslovi za hitno i direktno privredno ulaganje

Objavljeno:

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izrazio je danas u Podgorici na sastanku sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom želju za intenziviranjem ekonomske saradnje dve zemlje.

"Želja ove Vlade i mene kao premijera jeste da naša saradnja bude najintezivnija i najuspešnija u oblasti ekonomije. S obzirom da je čitav prostor Zapadnog Balkana opterećen prošlošću i istorijom, najbolji odgovor ove Vlade je suočavanje sa ekonomskim i životnim problemima sadašnosti, radi stvaranja svetlije i prosperitetnije budućnosti", rekao je Krivokapić u Vili Gorica.

Krivokapić je kazao da na severu Crne Gore "postoje uslovi za hitno i direktno privredno ulaganje" i dodao da je to praktično nemoguće učiniti bez prethodnog investiranja u putnu infrastrukturu, saopštio je kabinet crnogorskog premijera.

Dodao je da bi turske kompanije mogle da pronadju ekonomski interes da udju u planirane projekte od strateškog interesa, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je kazao da je poseta Erdogana Crnoj Gori "najbolji dokaz želje za daljom afirmacijom i produbljivanjem bilateralnih odnosa, koji ove godine pune deceniju i po prijateljske i partnerske, obnovljene saradnje".

"Posebnu nit u prijateljskim vezama dve države čine manjine u Crnoj Gori i brojna dijaspora sa ovih prostora koja živi u Turskoj. Multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietničnost i suživot svih njenih gradjana najveće su bogatstvo i dostignuće Crne Gore", naveo je Krivokapić.

Krivokapić je zahvalio Turskoj za sve što u oblasti pružanja zdravstvenih usluga čini za gradjane Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je Erdogan izrazio nadu da će Podgorica i Ankara "uspeti da revitaliziraju odnose, posebno na ekonomskom planu".

"Ove godine će biti održan ekonomski sastanak što će, nadam se, još više uticati na naše odnose. Čini mi veliku čast i zadovoljstvo što veliki broj turskih investitora iskazuje zainteresovanost za Crnu Goru", kazao je Erdogan.

Govoreći o inteziviranju ukupne saradnje dve države, turski predsednik je naveo da je za početak neophodno ojačati avio-saobraćajnu vezu Crne Gore i Turske.

On je izrazio nadu da će bilateralni odnosi, zasnovani na dubokim istorijskim i kulturnim vezama, biti nastavljeni u duhu prijateljstva, i zahvalio Crnoj Gori "na pouzdanom partnerskom odnosu" koji pokazuje kao članica NATO-a, stoji u saopštenju.

Erdogan je, kako se navodi, "pohvalio trud Krivokapića da nakon izbora sačuva ugroženi medjuverski sklad na severu Crne Gore, naročito u Pljevljima".

Šef turske države se ranije danas sastao sa predsednikom Crne Gore Milom Djukanovićem na Cetinju.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.