CRNA GORA ŽELI UKIDANE SPORAZUMA O IMUNITETU SA AMERIKOM! Saopštenje Vlade u Podgorici
Vlada Crne Gore, Foto: Profimedia

oglasila se vlada

CRNA GORA ŽELI UKIDANE SPORAZUMA O IMUNITETU SA AMERIKOM! Saopštenje Vlade u Podgorici

Dodaje se da će cilj te koordinacije biti rešenje koje je prihvatljivo za sve strane i koje će doprineti uspešnom zatvaranju definisanog merila

Objavljeno:

Vlada Crne Gore saopštila je da je potrebno nastaviti aktivnosti na osnovu obostrano prihvatljivog modela, kako bi se pronašle najprikladnije administrativne procedure za ukidanje bilateralnog sporazuma sa SAD o imunitetu.

To je navedeno u Informaciji o stanju pristupnih pregovora sa EU, koja je usvojena na poslednjoj sednici Vlade, a u delu dokumenta o poglavlju 31, koje se odnosi na spoljnu i bezbednosnu politiku, prenosi portal CdM pisanje Dana.

Dodaje se da će cilj te koordinacije biti rešenje koje je prihvatljivo za sve strane i koje će doprineti uspešnom zatvaranju definisanog merila.

Crna Gora je sa Sjedinjenim Američkim Državama u maju 2007. godine potpisala Sporazum o statusu snaga (SOFA), kojim je regulisan privremeni boravak američkih vojnika na crnogorskoj teritoriji.

Međutim, Evropska unija je odmah kritikovala potpisivanje takvog ugovora o neizručivanju američkih i crnogorskih državljana Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), navodeći da je u suprotnosti sa uputstvima Brisela.

Evropska komisija je u svojim izveštajima o napretku Crne Gore u pridruživanju EU isticala da Crna Gora treba da prilagodi sporazum sa SAD o imunitetu njenih i američkih državljana pred Međunarodnim krivičnim sudom stavovima Evropske unije.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.