EU RAZMATRA KAKO DA POMOGNE CRNOJ GORI OKO KINESKOG DUGA ZA AUTO-PUT: Varheji stigao u Podgoricu
ilustracija, Foto: Printscreen

da li im stiže pomoć?

EU RAZMATRA KAKO DA POMOGNE CRNOJ GORI OKO KINESKOG DUGA ZA AUTO-PUT: Varheji stigao u Podgoricu

Crna Gora se od ove godine suočava sa početkom otplate duga prema kineskoj Eksim banci pozajmljenog za izgradnju auto-puta Bar-Boljare u iznosu od gotovo milijardu dolara

Objavljeno:

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji saopštio je danas u Podgorici da EU radi na tome da pomogne Crnoj Gori da se "suoči" sa kreditnim aranžmanom sa kineskom stranom oko izgradnje auto-puta Bar-Boljare, te da se u tom smislu razmatraju različite opcije.

Upitan da li EU razmatra mogućnosti reprograma crnogorskog dug kineskoj Eksim banci za izgradnju auto-puta, Varheji je novinarima rekao da EU ne otplaćuje dugove uzete kod trećih strana, te da ne misli da je to zahtev Vlade Crne Gore.

- Radimo na rešenju da pomognemo Crnoj Gori da se suoči sa kreditnim aranžmamom za auto-put koji je velika prepreka Crnoj Gori. Vlada nas je zamolila za podršku i upravo to radimo. Ali nije na nama da plaćamo zajmove drugih. Ne mogu vam reći da li možemo da nadjemo neke druge finansijske aranžmane. Mi to još razmatramo i u stalnoj smo komunikaciji sa vladom Crne Gore o tome, izjavio je novinarima Varheji posle susreta sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Evropski komesar boravi u jednodnevnoj poseti Crnoj Gori, u okviru balkanske turneje povodom dopremanja prvih od 42.000 doza vakcina Fajzer-Biontek koje će do avgusta biti isporučene Crnoj Gori.

Crna Gora se od ove godine suočava sa početkom otplate duga prema kineskoj Eksim banci pozajmljenog za izgradnju auto-puta Bar-Boljare u iznosu od gotovo milijardu dolara.

Taj dug opterećuje javne finansije zemlje koja četvrtinu nacionalnog proizvoda bazira na turizmu i uslugama, drastično pogodjenim pandemijom korona virusa.

Crnogorski javni dug iznosi 97 odsto BDP-a. Završetak prve deonice auto-puta je nekoliko puta prolongiran, poslednji put do 30. novembra ove godine zbog čega se u skorije vreme ne mogu očekivati prihodi od putarine.

Crnogorski zvaničnici su u više navrata negirali da su tražili od EU da preuzme otplatu duga kineskoj strani, ali ne i zahtev za pomoć u refinansiranju tog kreditnog aranžamana. Vlada tvrdi da Crna Gora može da servisira dug i ratu kredita kineskoj strani koja godišnje iznosi izmedju 65 i 67 miliona evra.

Bonus video:

00:10

DA LI JE STANIJA RASKINULA SA DEČKOM?! Starleta objavila snimak o kom svi BRUJE, napustila SRBIJU! (VIDEO)

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.