OGLASIO SE DRITAN ABAZOVIĆ: Ocenio kada bi bilo najbolje da se potpiše TEMELJNI UGOVOR SA SPC!
Dritan Abazović, Foto: Printskrin: Youtube/Crno na bijelo

REŠENJE PITANJA

OGLASIO SE DRITAN ABAZOVIĆ: Ocenio kada bi bilo najbolje da se potpiše TEMELJNI UGOVOR SA SPC!

Najvažnije je, ističe, da se to pitanje reši na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore

Objavljeno:

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ocenio je da bi najbolje bilo da se Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvu (SPC) potpiše nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog, jer je to, kako je ukazao, bila želja i preminulog mitropolita Amfilohija.

"Najvažnije je da se to pitanje reši na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore", rekao je Abazović za beogradski list "Danas".

Što se tiče ugovora, kako kaže, namera Vlade je bila - i prilikom donošenja aktuelnog Zakona o slobodi veroispovesti, da sve verske zajednice - uključujući i SPC, budu deo jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.

"Potpisivanje ugovora je korak u tom pravcu, a verujem da će Vlada - koja ugovor potpisuje u ime svih građana, shvatiti potrebu da takav Ugovor postane javan i pre čina potpisivanja", kaže Abazović.

Najvažnije je, ističe, da se to pitanje reši na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Kada je reč o regionalnim odnosima, Abazović ističe da je za Crnu Goru od izuzetne važnosti da vodi dobrosusedsku politiku sa svima, a naročito sa Srbijom.

"Radujem se skorijoj poseti svim zemljama regiona, a žao mi je što pandemija korona virusa i restrikcije putovanja usporavaju te bilateralne susrete. Verujem da ćemo, već do kraja godine, obići sve zemlje regiona i važne partnerske zemlje u svetu. Kao mala zemlja, Crna Gora može i treba biti iskreni prijatelj sa svima", rekao je Abazović.

Na pitanje kako se ipak dogodilo da pre Srbije poseti Kosovo, potpredsednik crnogorske vlade odgovara da je na Kosovu boravio prilikom odlaska u službenu posetu Republici Severnoj Makedoniji.

"Očekujem uskoro posetu svim zemljama regiona i pozivam sve građane tih zemalja da posete Crnu Goru tokom letnje turističke sezone", kaže Abazović, ne precizirajući da li je iz Srbije stigao bilo kakav poziv.

Kada je reč o slučaju nekadašnjeg visokog funkcionera Crne Gore i predsednika Zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, Abazović kaže da je Vlada obnovila zahtev za njegovo izručenje i da se nada da će sa državom Srbijom biti pronađen zajednički jezik, a Marović priveden pravdi.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.