"TAJ STAV SAM IZNEO U NAJBOLJOJ VERI": Leposavić kaže da nije relatizovao genocid u Srebrenici!
Vladimir Leposavić, Foto: Printscreen/Youtube

shvatite

"TAJ STAV SAM IZNEO U NAJBOLJOJ VERI": Leposavić kaže da nije relatizovao genocid u Srebrenici!

Poručio je da neće podneti ostavku

Objavljeno:

Ministar pravde Crne Gore Vladimir Leposavić kazao je da ni lično, ni kao javni funkcioner, nije relativizao niti negirao zločin genocida u Srebrenici nakon što su njegovu izjavu u parlamentu oštro osudili predstavnici medjunarodne zajednice, političke stranke i nevladin sektor u Crnoj Gori.

Poručio je da neće podneti ostavku.

Leposavić je relativizovao na sednici Skupštine Crne Gore 26. marta odluku Međunarodnog suda za ratne zločine o genocidu u Srebrenici, navodeći da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu.

Vlada se povodom njegove izjave nije oglašavala ali su predstavnici međunarodne zajednice zatražili da jasno kažu da je u Srebrenici bio genocid.

Leposavić je rekao da mu je, iako je stavove ;izneo bez namere da negira ili umanji obim i posledice masakra u Srebrenici, žao što to nije učinio na način da nijedan gradjanin islamske veroispovesti ne bude povređen.

On je kazao da pitanje koje mu je opozicija postavila u parlamentu da li priznaje genocid u Srebrenici predstavlja "zlu nameru".

"Tražiti, dakle, od svakog živog čoveka i javnog funkcionera da prizna zločin koji nije učinio, ne dozvoljavajući mu da govori o patnjama svog ili drugog naroda i, uz sve to, navoditi kako to nema za cilj nametanje kolektivne odgovornosti, najveće je licemerje. To je ujedno i najsigurniji put da se narodi, koji jednako pate, i zauvek udalje i od šanse da se pomire", naveo je Leposavić u saopštenju.

Ocenio je da Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju nije uspeo da stvori uslove za pomirenje naroda, i da nam je ostavljeno da "sami nadjemo put do razumevanja i punog poštovanja".

"S istinskom željom da se pomirenje desi, naglasio sam da to ne može biti put međusobnog optuživanja i ignorisanja patnji onih sa kojima se pomirenje traži. Taj stav sam izneo u najboljoj veri, prema ličnoj savesti i u skladu sa sopstvenim profesionalnim znanjem, baš zato što sam ministar pravde i ljudskih prava svih, a ne samo jednih ili samo drugih", naveo je Leposavić.

Bonus video:

01:39

NAJRUŽNIJA SLIKA IZ BEOGRADA! Ekološki genocid - oko gradskih splavova danima zastrašujući prizor (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.