BOŠNJACI TRAŽE SMENU VLADIMIRA LEPOSAVIĆA: Izjava ministra jedan od najvećih poraza Crne Gore!
Vladimir Leposavić, Foto: Printscreen/Youtube

ZAHTEV

BOŠNJACI TRAŽE SMENU VLADIMIRA LEPOSAVIĆA: Izjava ministra jedan od najvećih poraza Crne Gore!

Očekuju, kažu, brzu reakciju, izvinjenje vlade Crne Gore i smenu neodgovornog ministra, saopćeno je iz IGK.

Objavljeno:

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) traže smenu ministra pravde, judskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimira Leposavića zbog, kako navode, negiranja "genocida u Srebrenici".

Reč je, smatraju, o anticivilizacijskom i neljudskom činu da se u Skupštini Crne Gore, najvećoj državnoj instituciji, u kontinuitetu negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, i to od ministra u Vladi CG koja je najavljena kao ekspertska i od kojih se očekivalo znanje i neselektivna tolerancija prema svim građanima u Crnoj Gori.

"Ministar Leposavić, da ima najmanji delić ljudskosti, tolerancije i osećanja prema žrtvama srpsko-crnogorske genocidne agresije na BiH, nije morao čekati odluke najvećih sudova, već se kao pravnik puno ranije trebao uputiti ka Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici, da se uveri o obimu zla velikonacionalističke ratne politike Srbije i Crne Gore i genocida nad Bošnjacima, a koji su počinili njegova pravoslavna braća i sunarodnici", saopšteno je iz BANA-e, prenela je sarajevska N1 tv.

Oni su pozvali premijera Zdravka Krivokapića i potpredsednika Dritana Abazovića da bez odlaganja i, kako navode, "hitnim postupkom smene Vladimira Leposavića s pozicije ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore".

Pitanje zločina u Srebrenici je sve češće tema crnogorskog parlamenta, nakon što su bošnjačke političke partije odbile poziv nove vlasti da im se priključe u vladi. Nikada pre toga, dok je na vlasti tokom 30 godina bio DPS Mila Djukanovića a Bošnjaci njihovi tradicionalni koalicioni partneri, to pitanje nije bila tema u crnogorskim institucijama.

Inače, Leposavić je tokom premijerskog sata, odgovarajući na pitanje poslanika DPS Andrije Nikolića, rekao da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi, s obzirm na to da je Sud u Hagu, kako je rekao, "izgubio svoj legitimitet".

Oglasio se i Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) koji je takođe osudio, kako kažu, neprimerenu izjavu ministra u Vladi Crne Gore Vladimira Leposavića o "negiranju genocida".

Navode da "negiranje genocida, negiranje istorijskih i sudskih činjenica, veličanje ratnih zločinaca predstavlja kršenje svih univerzalnih deklaracija i rezolucija Ujedinjenih nacija i Evropske unije".

"Izjava ministra na sednici Skupštine Crne Gore jedan je od najvećih poraza države Crne Gore i dokaz ljudske destrukcije i definitivno sramotan poraz ljudskog, crnogorskog morala, poraz ljudskih prava i sloboda, poraz crnogorskog čovjeka i historijske crnogorske civilizacije, potonuće ljudskog uma", navodi se, između ostalog u saopštenju.

Tvrdi se da su ovom, kako navode, nemoralnom izjavom i nekim drugim aktivnostima vlade, Bošnjaci u Crnoj Gori su izbačeni iz domena pravne zaštite i stoga su žrtve svakom onome ko ih ponižava bez po sebe štetnih konsekvenci.

Očekuju, kažu, brzu reakciju, izvinjenje vlade Crne Gore i smenu neodgovornog ministra, saopćeno je iz IGK.

Bonus video:

03:28

Tadić prvi put detaljno objasnio zašto je napustio Demokratsku stranku

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.