BORKO BAJIĆ: Totalno zaključavanje Crne Gore je opcija, ali odluku o takvom režimu nije lako doneti!
Borko Bajić, Foto: Printscreen/Youtube

PANDEMIJA

BORKO BAJIĆ: Totalno zaključavanje Crne Gore je opcija, ali odluku o takvom režimu nije lako doneti!

Zatvaranje je, kaže Bajić, najbolji način da se smanji epidemiološki rizik u situaciji kad imamo nedovoljno poštovanje mera

Objavljeno:

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić izjavio je danas da je totalno zaključavanje države opcija koju zagovaraju Institut za javno zdravlje i resor iz kojeg dolazi, ali da se ta odluka ne može doneti bez procene drugih relevantnih institucija, u prvom redu ministarstava ekonomije i finansija.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da bi sa epidemiološke procene rizika bilo najbolje zatvoriti granice prema okolnim zemljama.

"Imamo nekoliko mogućnosti da držimo promet preko granice. To su tzv. vakcinalni pasoši, odnosno potvrde da je neko vakcinisan, zatim potvrde da je neko preležao koronu virus, te PCR test kao garancija da neko nije u poslednja 72 sata bio zaražen", rekao je Bajić.

Govoreći o poseti ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović susednoj Srbiji, Bajić je rekao da očekuje produbljivanje saradnje.

Zatvaranje je, kaže Bajić, najbolji način da se smanji epidemiološki rizik u situaciji kad imamo nedovoljno poštovanje mera.

Rekao je da su zemlje koje su uvele potpuno zaključavanje uspele da smanje stopu novoobolelih, ali da je takav trend trajao nekoliko meseci. Odluku o takvom režimu, kako je rekao, nije lako doneti., preneo je portal RTCG.

Bonus video:

26:06

ZDRAVSTVO 21.03.2021.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.