PATRIJARH PORFIRIJE PROGOVORIO O ZAKONU O SLOBODI VEROISPOVESTI: Njegove reči odzvanjaju u Crnoj Gori!
Porfirije sa Adrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, Foto: SPC

reči podrške

PATRIJARH PORFIRIJE PROGOVORIO O ZAKONU O SLOBODI VEROISPOVESTI: Njegove reči odzvanjaju u Crnoj Gori!

Sve što je naš narod tih meseci u Crnoj Gori, predvođen Crkvom, činio zadivljujuće je"

Objavljeno:

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je u razgovoru sa liderima Demokratskog fronta (DF) iz Crne Gore, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, da SPC "visoko" ceni njihovu "ličnu i žrtvu koju su podneli njihovi bližnji, zajedno sa vascelim vernim narodom" u borbi protiv "nepravednog i diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti".

Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh je ocenio da se otpor naroda u Crnoj Gori "pokušaju otimanja svetinja i druge crkvene imovine, stopio sa borbom za očuvanje identiteta, pravoslavne vere, srpskog narodnog imena i kulture".

"Sve što je naš narod tih meseci u Crnoj Gori, predvođen Crkvom, činio zadivljujuće je", naveo je patrijarh i dodao da će po pitanju položaja srpskog naroda u toj državi kao i na Kosovu i Metohiji "u svemu slediti stav" koji je SPC već utvrdila "kroz Sabor i Sinod".

#AndrijaMandic и #MilanKnezevic су честитали Светејшем г. Порфирију на избору на трон поглавара Српске Православне Цркве...

Posted by Demokratski front on Петак, 12. март 2021.

Sagovornici su ocenili i da je slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu u Crnoj Gori "od najvitalnijeg značaja za Srpsku pravoslavnu crkvu i za državu" i izrazili uverenje "da će se taj važan događaj, prvi put posle Drugog svetskog rata, odvijati u demokratskoj atmosferi".

Navodi se i da su lideri DF obavestili patrijarha o "rešenosti koalicije koju predstavljaju da posle zadovoljavajućih izmena Zakona o slobodi verospovesti, preduzmu dalje političke i zakonodavne aktivnosti koje će, u skladu sa evropskom, ali i dobrom praksom u Srbiji, još preciznije utvrditi značaj i ulogu SPC u savremenom crnogorskom društvu, ne zanemarujući nimalo ravnopravan položaj drugih tradicionalnih crkava i verskih zajednica".

Bonus video:

(Espreso/ Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.