POLITIČKE PARTIJE U CRNOJ GORI PODELJENE U VEZI DEŠAVANJA U OPŠTINI TUZI: Svako je izneo svoja obrazloženja!
Nik Đeljošaj, Foto: Printscreen Youtube

Podeljeni

POLITIČKE PARTIJE U CRNOJ GORI PODELJENE U VEZI DEŠAVANJA U OPŠTINI TUZI: Svako je izneo svoja obrazloženja!

Imali su nameru da nas ponize, ali to ne može, to ovde ne prolazi

Objavljeno:

Protesti protiv epidemioloških mera Ministarstva zdravlja u Opštini Tuzi, koja je većinski naseljena Albancima, podelila je ionako već duboko podeljenu političku scenu u Crnoj Gori.

Predsednik te opštine Nik Đeljošaj tvrdi da je izvršna vlast merom zabrane rada ugostiteljskih objekata iz epidemioloških razloga u toj opštini imala nameru da ponizi njene građane.

"Imali su nameru da nas ponize, ali to ne može, to ovde ne prolazi", rekao je Đeljošaj za podgoričke Vijesti.

I dok se očekuje da u Tuzi dođe premijer, potpredsednik vlade i ministarka zdravlja, Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Jelena Borovinić Bojović, kao podrška Đeljošaju u toj opštini su se okupili lideri albanskih stranaka, predsednik Saveta Albanaca u Crnoj Gori i lokalni funkcioneri Albanci iz Ulcinja.

Političke partije vlasti i opozicije različito reaguju na protest u Tuzima i dok jedni pozivaju na smirivanje situacije, drugi podržavaju Đeljošaja, a neki pozivaju na njegovo procesuiranje.

Socijalistička narodna partija pozvala je na smirivanje situacije u Tuzima.

"Umesto potpaljivanja strasti i želje da se ostvare sitni politički poeni, smatramo da bi bilo razumnije i celishodnije da Nik Đeljošaj svojim primerom pokaže građanima Tuzi kako se poštuju Ustav, zakoni i mere nadležnih organa", saopšteno je iz te stranke, koja je deo vladajuće koalicije.

Iz SNP-a su poručili da Đeljošaj mora da shvati da su Tuzi deo Crne Gore i ponašati se u skladu sa tom činjenicom.

Poslanik albanske stranke u crnogorskom parlamentu Genci Nimanbegu je na strani Đeljošaja i Opštine Tuzi, ali smatra da situaciju treba rešiti dijalogm.

Upitan ko poziva na represivne mere, rekao je da je u pitanju predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, prenele su podgoričke Vijesti.

Milačić je ranije pozvao je tužilaštvo da hitno procesuira predsednika opštine Tuzi Nika Đeljošaja.

"Ponašanje Đeljošaja čin je neodgovornog političara koji zarad uskih medijskih i drugih interesa krši niz zakona Crne Gore i potpiruje podele i to sa pozicije prvog čoveka jedne Opštine u Crnoj Gori, što ga čini nedostojnim te funkcije", rekao je Milačić i dodao da zakon mora biti jednak za sve, prenele su Vijesti.

Đeljošaj je nakon toga pozvao Milačića u Tuzi da i on pokuša da reši situaciju.

Predsednik Opštinskog odbora DPS Mila Djukanovića u Tuzima Mirza Pepić je ocenio da nove mere koje je vlada donela za opštinu Tuzi su, kako je navveo, "dokaz da ovu vladu ne vode nikakvi eksperti" "Reč je o čisto političkom hiru i odluci kojom se žele disciplinovati građani opštine Tuzi. Građani Tuzi nisu protiv zdravstvenih mera, jer smo to dokazali u prvom talasu pandemije korona virusom, ali jesu protiv političkih koje su usmerene na slabljenje ekonomskih prilika u najmlađoj opštini u Crnoj Gori", naveo je.

Pepić kaže da je "ovo ujedno pokazuje i odnos nove apostolske vlade prema opštini u kojoj većinu stanovništva čine manjinski narodi, pa ova politička odluka ima i posebnu konotaciju.

"Mi nećemo ćutati, već ćemo se suprostaviti svim zakonom propisanim sredstvima, ovoj odluci, kao i svakoj političkoj odluci kojom se tendenciozno nanosi šteta građanima bilo koje opštine u našoj Crnoj Gori", naveo je Pepić.

Opoziciona SD bivšeg predsednika parlamenta Ivana Brajovića takođe je podržala predsednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja.

Ta stranka u nastojanjima Djeljošaja ne vidi ništa drugo do, kako kažu, potrebu da se zaštite stanovnici opštine Tuzi koja je u "zelenom", a ipak je podvrgnuta rigoroznim merama, kazao je Samir Adžović, predsednik Opštinskog odbora SD-a u Tuzima.

Adžović smatra da se ta opština kažnjava "za nesposobnost vlade da upravlja epidemiološkom situacijom".

Jedan od lidera DF-a i poslanik Pokreta za promjene Nebojša Medojević, pak, smatra da je krivica na obe strane - vlade koja nije konsultovala Đeljošaja i Đeljošaja, koji ovu situaciju koristi u političke svrhe.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.