UHAPŠENI SVEŠTENIK PLAMENAC I NjEGOV SIN: Skrnavili spomenike i grobnice
Foto: Foto: Svetigora/Fejsbuk

CRNA GORA

UHAPŠENI SVEŠTENIK PLAMENAC I NjEGOV SIN: Skrnavili spomenike i grobnice

Sumnja se da je sveštenik uz pomoć sina izvršio oštećenje nadgrobnog spomenika i grobnice mitropolita Arsenija Plamenca koji je tu sahranjen pre 300 godina

Objavljeno:

NAKON što je uništen nadgrobni spomenik u krugu manastira Gornji Brčeli („Manastir Petrovića“) policija je danas uhapsila sveštenika Jovana Plamenca (65) i njegovog sina Krsta (34) zbog sumnje da su izvršili krivično delo povreda groba.

Sumnja se da je sveštenik uz pomoć sina izvršio oštećenje nadgrobnog spomenika i grobnice mitropolita Arsenija Plamenca koji je tu sahranjen pre 300 godina. Uz krivičnu prijavu sveštenik Plamenac i njegov sin sutra će biti privedeni nadležnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru.

Sveštenik Plamenac je prethodno danas saslušan u policiji u svojstvu građanina povodom incidenta koji se dogodio juče u manastiru Gornji Brčeli. Nakon saslušanja Plamenac nije odgovarao na pozive novinara.

1 / 2 Foto: Foto: Svetigora/Fejsbuk

U crmničkom selu Brčeli dogodio se nesvakidašnji incident u subotu kada su meštani otkrili da je raskopana grobnica mitroplita Arsenija Plamenca koji je sahranjen u porti manastira u Gornjim Brčelima. Za sada nema potvde da li je neko imao dozvolu za ekshumaciju.

Sveštenik Plamenac je dan ranije meštanima Brčela rekao: „To su kosti mog pretka i mogu da radim s njima šta hoću“, a snimak se pojavio i na društvenim mrežama. Meštani tvrde da je pokojni mitropolit Amfilohije nedavno rekao Plamencu da krstom obeleži grob Arsenija Plamenca, ali dodaju “ nije mu odobrio da raskopava grobnicu”.

Manastir u Gornjim Brčelima poznat kao „Manastir Petrovića“ je zaštićeni spomenik kulture.

Meštani su u subotu primetili da je oskrnavljen grob mitropolita Arsenija Plamenca. To je bio povod današnjeg protesta meštana u Brčelima.

Učesnici protesta optužuju Srpsku pravoslavnu crkvu “da je preko popa Jovana Plamenca, neovlašteno i protivzakonito, čineći krivično delo, prekopala grob mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve”.

Učesnici protesta ističu da očekuju od nadležnih institucija “da otkriju krivca za ovo nedelo” .

Iz Uprave policije večeras su potvrdili da su uhapšeni sveštenik i njegov sin i da će o tome biti obavešten nadležni državni tužilac koji će se izjasniti o eventualnom postojanju još jednog krivičnog dela u odnosu na osumnjičene - krivično delo uništenje i oštećenje kulturnog dobra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.