CRNOGORSKA POLICIJA UHAPSILA LUKU VOJVODIĆA (18), NAVIJAČA PARTIZANA: Tvrde da je on ČEKIĆEM RAZBIO SPOMENIK NOB-U!
ilustracija, Foto: RTCG Printskrin

ISTRAGA

CRNOGORSKA POLICIJA UHAPSILA LUKU VOJVODIĆA (18), NAVIJAČA PARTIZANA: Tvrde da je on ČEKIĆEM RAZBIO SPOMENIK NOB-U!

Osumnjičeni je sinoć oko 21.30 sati dao izjavu u Centru bezbjednosti u Podgorici i pred inspektorima je priznao delo

Objavljeno:

Crnogorska policija uhapsila je sinoć Podgoričanina Luku Vojvodića zbog osnovane sumnje da je u noći između subote i nedelje uništio mermernu ploču na spomeniku na Ravnom Lazu u Piperima koji simbolizuje otpor crnogorskog naroda fašizmu i okupaciji Crne Gore, piše Pobjeda.

Prema saznanjima Pobjede, crnogorska policija je uspela za nešto više od 48 sati da identifikuje osobu koja je, kako pokazuje istraga, čekićem polomila dve mermerne ploče na spomeniku podignutom u čast 8. jula 1941. godine kada je održan sastanak Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru, Boku i Sandžak i donešena odluka o podizanju ustanka – 13. jula.

Osumnjičeni je sinoć oko 21.30 sati dao izjavu u Centru bezbednosti u Podgorici i pred inspektorima je priznao delo. Nakon toga je sproveden u Osnovno državno tužilaštvo, a saslušanje je trajalo do zaključenja ovog broja lista. Tužilac će se izjasniti da li će Vojvodiću odrediti zadržavanje do 72 sata.

Osamnaestogodišnji Vojvodić je, kako pišu crnogorski mediji, član navijačke grupe “grobari“ iz Crne Gore i bio je redovni učesnik litija koje je kao protest zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti organizovala Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, prenosi Pobjeda.

Za sada nema informacija da li je još ko, osim Vojvodića, učestvovao u rušenju simbola ustanka crnogorskog naroda.

Na mestu gde je spomenik u Piperima, član Politbiroa CK KPJ i Glavnog štaba NOP odreda Jugoslavije Milovan Đilas je, po dolasku u Crnu Goru, 8. jula 1941. godine održao sastanak Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru, Boku i Sandžak, kojem su prisustvovali politički sekretar PK Božo Ljumović, organizacioni sekretar PK Blažo Jovanović, kao i članovi Pokrajinskog komiteta – Radoje Dakić, Savo Brković, Budo Tomović, Vido Uskoković, Krsto Popivoda i Periša Vujošević.

Na sednici je jednoglasno donešena odluka o podizanju ustanka i rešeno da što pre počnu oružane akcije.

Trinaestojulski ustanak naroda Crne Gore je bio najveći narodni ustanak u porobljenoj Evropi. Počeo je 13. jula 1941. godine, pod rukovodstvom KPJ, a trajao je do polovine avgusta, kada je ugušen jakom italijanskom ofanzivom. Trinaestojulski ustanak je bio iskra velike narodnoslobodilačke borbe u Jugoslaviji koja je doprinela slomu fašizma.

Povodom ove vesti, portal In4s je objavio tekst koji prenosimo:

"Kako smo juče i najavili, režim je danima pripremao “dobrovoljca-počinioca” za skrnavljenje spomenika u Piperima gdje je polomljena mermerna ploča na Ravnom lazu, na mjestu gdje je donijeta odluka o podizanju Trinaestojulskog narodnog ustanka 1941. godine.

Režimski mediji, kao i neki poslanici, već danima “opisuju” i „crtaju“ ko je „počinioc“, i crnogorska policija je sinoć uhapsila Luku Vojvodića zbog osnovane sumnje da je u noći između subote i nedjelje uništio mermernu ploču na spomeniku na Ravnom Lazu u Piperima koji simbolizuje otpor crnogorskog naroda fašizmu i okupaciji Crne Gore, piše Pobjeda.

„Osumnjičeni“ je sinoć oko 21.30 sati dao izjavu u Centru bezbjednosti u Podgorici i pred inspektorima je priznao djelo. Nakon toga je sproveden u Osnovno državno tužilaštvo, a saslušanje je trajalo do zaključenja ovog broja lista. Tužilac će se izjasniti da li će Vojvodiću odrediti zadržavanje do 72 sata.

Osamnaestogodišnji Vojvodić je naravno po receptu, član navijačke grupe “grobari“ iz Crne Gore, agresivno je podržavao radikalne srpske nacionalističke ideje i bio je redovni učesnik litija koje je kao protest zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti organizovala Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori u sadejstvu sa ovdašnjim prosrpskim strankama i organizacijama, prenosi Pobjeda.

I kao što smo i najavili, Ravni laz postao „instrument“, oprobana taktika, ovog puta uoči litija, i to po sistemu, u Vladi sjede antifašisti, a svi njeni protivnici su fašisti."

(Espreso.co.rs/CDM/In4s)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.