OVO SE NIKAD PRE NIJE DESILO U SRPSKOM PORODILIŠTU! Potpuno je NEVEROVATNO
ilustracija, Foto: Profimedia/Danilo Janković

bejbi bum u ns

OVO SE NIKAD PRE NIJE DESILO U SRPSKOM PORODILIŠTU! Potpuno je NEVEROVATNO

U novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo za 24 sata rođene ukupno 24 bebe

Objavljeno:

NOĆ između ponedeljka i utorka u istoriji novosadske Klinike za ginekologiju i akušerstvo, poznatijoj kao "Betanija", dugo će se pamtiti i prepričavati. U porodilištu je na svet došlo čak pet parova blizanaca, pa ne čudi što se sve orilo od dečjeg plača.

Ne zna se ko je u ovom "hramu" beba bio srećniji zbog "buma" blizanaca, da li lekarsko i medicinsko osoblje, što je sve, srećom, proteklo u najboljem redu, ili pet mama koje su ushićene prinovama, na grudi odjednom privile po dva deteta. Interesantan je i podatak da su među ovih deset beba, brojnije devojčice, i one vode sa sedam prema tri.

U prvom slučaju rođeni su dečak i devojčica, u drugom dve devojčice, treći par su opet devojčica i dečak, a četvrti i peti porođaji su se završili rođenjem po dve devojčice.

Inače, od 25. maja ujutro od sedam sati do sutradan u isto vreme, u "Betaniji" su rođene ukupno 24 bebe i to 13 devojčica i 11 dečaka.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, kako navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi je jedina tercijarna zdravstvena ustanova u domenu ginekologije i akušerstva u Vojvodini, na kojoj se godišnje rodi više od 6.500 beba, a hospitalizuje, operiše i ambulantno pregleda više od 40.000 žena iz cele Vojvodine.

- U poslednje dve godine procenat višeplodnih trudnoća u opštoj populaciji značajno je porastao pre svega usled povećanja uspešnosti i obima upotrebe vantelesne oplodnje kao metode lečenja sterilititeta - navode u pi-ar službi KCV: - Do pre nekoliko godina blizanci iz postupka VTO činili su 45 odsto svih blizanaca, dok su 55 odsto bili spontano začeti, a danas se ovo izmenilo tako da sada blizanci iz vantelesne oplodnje čine više od 70 procenata svih blizanaca, dok je za 90 odsto trojki zaslužna vantelesna oplodnja.

ŠANSE PRILIKOM spontano začete trudnoće šansa da se rode blizanci ili trojke iznosi svega jedan do dva odsto. Evropski prosek je 17 odsto blizanačkih trudnoća začetih iz postupka VTO, a 0,5 odsto su tri ploda. U Kliničkom centru Vojvodine prosek je 30 odsto blizanačkih i pet odsto troplodnih trudnoća iz postupka VTO.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.