ZAUSTAVLJEN NA GRANICI: Još jednom srpskom intelektualcu zabranjen ulazak u Crnu Goru
Dejan Mirović, Foto: Wikipedia

još jedan na listi

ZAUSTAVLJEN NA GRANICI: Još jednom srpskom intelektualcu zabranjen ulazak u Crnu Goru

On je naveo da je dobio pisano rešenje o zabrani ulaska, koje će dostaviti i srpskim vlastima, iako, smatra, da "neće ponovo reagovati na kršenje ljudskih prava svojih državljanja"

Objavljeno:

Ulazak u Crnu Goru zabranjen je još jednom srpskom intelektualcu, univerzitetskom profesoru Dejanu Miroviću, potvrdio je Mirović poprtalu IN4S.

- Zaustavljen sam na graničnom prelazu Dobrakovo od strane crnogorske policije. Saopšteno mi je da mi je zabranjen ulaz u Crnu Goru, iako sam izneo da je moj put privatnog karaktera i da za cilj ima posetu mojoj rodnoj kući i najbližoj porodici u Ulcinju - kazao je Mirović za podgorički portal.

Prema njegovim rečima, "totalitarna i pravno neosnovana zabrana ulaska" jednom univerziteskom profesoru, koji, kako je rekao, nikada nije pozivao na nasilje ili rušenje ustavnog poretka, kao što to on nije činio, "jasno pokazuje da vlasti u Podgoricu pokušavaju da skrenu pažnju sa pravih problema, ekonomskih, političkih, kriminalnih kao i nezakonitog hapšenja poslanika, suđenja...".

On je naveo da je dobio pisano rešenje o zabrani ulaska, koje će dostaviti i srpskim vlastima, iako, smatra, da "neće ponovo reagovati na kršenje ljudskih prava svojih državljanja".

- Kršenje naših ljudskih prava je opasan presedan koji pokazuje da će režim u Podgorici na osnovu aribitrarnog odlučivanja progoniti nepodobne Srbe ne samo u Crnoj Gori već izgleda i u Srbiji - naglasio je Mirović.

Direktor izdavačke kuće Katena Mundi Branimir Nešić kazao je, povodom zabrana ulaska Miroviću, da on jeste javno kritikovao odluke crnogorske vlasti kada je priznala nezavisnost tzv. države Kosovo, ili kada je, mimo volje građana Crne Gore, donela odluku da uđe u NATO, ali nikad nije pozivao na državni udar.

- Dejan Mirović jeste kritikovao višedecenijsku apsolutističku vlast Mila Đukanovića, osuđivao je pokušaj stvaranja svakako nekanonske samozvane Crnogorske pravoslavne crkve, ali treba istaći i sledeće, Dejan Mirović nikada nije niti javno niti tajno pozivao na državni udar u Crnoj Gori, niti je učestvovao u bilo kakvim akcijama koje se u demokratskim državama mogu dovesti u kontekst ugrožavanja državne bezbednosti - kazao je Nešić u pismu koje je dostavio Tanjugu.

Nekima se Mirovićevi stavovi sviđaju, nekima ne, dodaje Nešić, ali, kako ističe, "ono što je činjenica jeste da su njegovi stavovi potpuno legitimni u društvu koje teži slobodarsko demokratskim principima i Dejan Mirović ne sme da trpi bilo kakve sankcije zbog javno iznetih stavova".

Miroviću je ulazak u Crnu Goru zabranjen juče, a nedavno je zabranjen i istoričaru Aleksandru Rakoviću, dok se na spisku zabranjenih nalaze i akademik Matija Bećković i istoričar Čedomir Antić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.