SANU se oglasio povodom ZABRANE ULASKA Matije Bećkovića u Crnu Goru!
Oglasilo se i predsedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti povodom zabrane ulaska akademika Matije Bećkovića u Crnu Goru, Foto: wikipedia / srđan vesić

saopštenje

SANU se oglasio povodom ZABRANE ULASKA Matije Bećkovića u Crnu Goru!

Starešinama na svim graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje ni slučajno ne smeju da uđu u zemlju

Objavljeno:

Policijskim starešinama na svim graničnim prelazima dostavljen spisak nepoželjnih Srba, koji, kako se navodi, "ni slučajno" ne smeju da uđu u zemlju jer "ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore".

Crnogorska vlast donela je skandaloznu odluku kojom se četvorici srpskih intelektualacazabranjuje ulazak u Crnu Goru! Na spisku su ni manje ni više nego akademik i književnik Matija Bećković, istoričari Čedomir Antić i Aleksandar Raković i pravnik Dejan Mirović.

Tim povodom oglasilo se i predsedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti, a saopštenje prenosimo u celosti:

- Sa nevericom koju je pratilo ogorčenje, primili smo vest da je grupi građana Srbije, među kojim je i naš akademik Matija Bećković, zabranjen ulaz u Crnu Goru. U nadi da će razum ipak prevagnuti, podsećamo donosioce ove odluke da ih čeka teži posao zaustavljanja stihova na granicama - stoji u saopštenju.

Matija Bećković je za medije u svom stilu odgovorio na ovu zabranu:

- Ne znam ni da li se to odnosi na mene živog ili mrtvog. Malo su me preduhitrili, jer imao sam nameru da, kad umrem, živim u Crnoj Gori - kaže u svom šaljivom stilu akademik.

Podsećamo, srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na proslavi stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima 1. decembra u Podgorici.

Dejan Mirović je za medije istakao da se ne bavi Crnom Gorom kao glavnom temom u svojim retkim javnim nastupima već Srbijom:

Na delu je histerija u određenim krugovima u Podgorici. Inače, Crna Gora je na odluku srpskih vlasti da zabrani ulazak kriminalcima i vođama kriminalnih grupa uzvratila zabranom ulaska pesnicima i akademicima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.