BEĆKOVIĆEVA POEZIJA DOSTOJNA NJEGOŠA: Ovako je Đukanović nekada govorio o Matiji, a sada mu brani ulaz u Crnu Goru
Crnogorske vlasti su donele odluku o zabrani ulaska na teritoriju Crne Gore za više osoba među kojima su i akademik Matija Bećković, Foto: EPA, Damir Dervišagić

predomislio se

BEĆKOVIĆEVA POEZIJA DOSTOJNA NJEGOŠA: Ovako je Đukanović nekada govorio o Matiji, a sada mu brani ulaz u Crnu Goru

Milo Đukanović je 1998. godine Matiji Bećkoviću lično uručio Njegoševu nagradu

Objavljeno:

Crne Gore nema bez slobode, Bećkovićevo pesničko delo, estetski mereno i izmereno, uvrstilo se u svevremne spomenike takvoj, slobodnoj Crnoj Gori.

Ovo je kazao predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, kada je 1998. godine Matiji Bećkoviću lično uručio Njegoševu nagradu, u svečanoj dvorani Đurđe Crnojević u Vladinom domu na Cetinju.

"Time je doseglo dostojnost Njegoša i imena na Biljardi na Cetinju", kazao je tada Đukanović, prenose Vijesti.

Dodeli Njegoševe nagrade Matiji Bećkoviću tada su prisustvovali i tadašnji predsednik Skupštine Svetozar Marović, premijer Filip Vujanović, nekadašnji predsednik Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU) Dragutin Vukotić, te mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

"I kada se učini da se onaj njegoševski čovek nekud izgubio, zajedno sa svojim pregnućem, svešću i slobodom – dokle god njegoševski pesnički filozofski amanet odjekuje – Njegoš je među nama", poručio je Đukanović prilikom uručivanja nagrade Matiji Bećkoviću.

Podsetimo, crnogorske vlasti su donele odluku o zabrani ulaska na teritoriju Crne Gore za više osoba među kojima su i akademik Matija Bećković, istoričari Čedomir Antić i Aleksandar Raković, kao i profesor Pravnog fakulteta iz Kosovske Mitrovice Dejan Mirović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.