OPA, POZNATA VISINA MILOVE PENZIJE: Kad čujete cifru, šokiraćete se, bukvalno
Milo Đukanović, Foto: EPA-EFE/J.J. Guillen / POOL

"nije mu lako"

OPA, POZNATA VISINA MILOVE PENZIJE: Kad čujete cifru, šokiraćete se, bukvalno

Rešenje o naknadi potpisao je predsednik skupštinskog Administrativnog odbora Dragan Krapović

Objavljeno:

Doskorašnji predsednik države Milo Đukanović primaće od narednog meseca oko 1.680 evra platu kao počasni šef države, a nakon što je zatražio to na šta ima pravo po Zakonu o predsedniku, potvrđeno je “Vijestima”.

Rešenje o naknadi potpisao je predsednik skupštinskog Administrativnog odbora Dragan Krapović, a Odbor bi odluku trebalo da konstatuje na nekoj narednoj sednici, objašnjeno je "Vijestima".

Đukanović, kako je propisano zakonom, imao pravo na 70 odsto zarade iz poslednjeg meseca pre prestanka funkcije, uz odgovarajuće usklađivanje. On će koristiti naknadu kao počasni predsednik države do penzije.

Milo Đukanović
Milo Đukanovićfoto: EPA-EFE/SPENCER PLATT / POOL

Počasnu titulu bivšeg predsednika Crne Gore, koju je do sada imao samo Filip Vujanović, doskorašnji šef države mogao bi koristiti u narednih pet godina što bi se gotovo poklopilo i sa njegovim odlaskom u starosnu penziju jer će u februaru 2028. godine napuniti 66 godina.

"Vijesti" su ranije objavile da će Đukanović iskoristiti mogućnosti koje mu pripadaju po isteku funkcije, od počasnog naziva, do zarade, posebne kancelarije, administrativne podrške ali i zvaničnu policijsku pratnju...

Ta prava imaju predsednici Crne Gore koji su tu dužnost obavljali od obnove nezavisnosti Crne Gore (3. juna 2006. godine).

Đukanoviću je 20. maja istekao mandat predsednika i tada mu je prestalo pravo na zaradu utvrđeno 30. maja 2018. godine.

U njegovom imovinskom kartonu, na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, piše da je zarađivao mesečno oko 2.400 evra, te da ima ogromno nasleđe, kao i dva stana - jedan koji je dobio na poklon a drugi otkupljen "društveni stan".

Suvlasnik je dve firme "Global Montenegro" i Univerziteta "Donja Gorica", a na ime firme koja je osnivač univerziteta - "Univerzitates", upisane su desetine hiljada kvadrata zemljišta i nekretnina.

Njegova supruga ima platu od oko 2.100 evra, i vozi "audi 3".

Đukanovićev stil života godinama je pod lupom javnosti, jer se tiče utisak da je raskošniji od onog što su njegovi prijavljeni prihodi. Međutim, ASK je retko ulazip u to, a većinu inicijativa je odbacivala kao neosnovane - uključujući luksuzna putovanja u eksluzivna odmarališta i hotele po svetu.

Iako su mediji više puta objavljivali fotografije o skupocenim aksesoarima i haljinama njegove supruge Lidije, ASK nikada nije došao do saznanja o mogućim sumnjivim izvorima prihoda.

U novembru 2022. Agencija je ispitivala njen životni stil zbog skupocene garderobe, u kojoj se pojavljuje u javnosti, ali tada nisu utvrđene nepravilnosti koje bi dovele do pokretanja bilo kakvog postupka.

ASK je pokrenuo postupak nakon što je Đukanovićeva supruga na protestu opozicije 2022. nosila "Diorov" prsluk koji je prema podacima sa sajta te modne kuće koštao 4.200 evra.

Pre dva dana iz ASK-a Vijestima je odgovoreno da će proveriti ko je i na koji način poklonio službi bivšeg predsednika države dva automobila marke audi A8 - koji se ne nalazi u evidenciji poklona ASK-a objavljenoj na sajtu.

Administrativni odbor je rešenjem dao saglasnost za zaradu novog predsednika Jakova Milatovića, koja će iznositi oko 2.200 evra. To će, takođe, biti konstatovano na nekoj narednoj sednici.

Milatović je izabran za predsednika na izborima 2. aprila 2023. godine, a na dužnost je stupio danom polaganja zakletve pred poslanicima u Skupštini 20. maja ove godine.

Bonus video:

01:15

MILOVA KUPOVINA GLASOVA JE SITNICA, OVO JE SVE RADIO Pavićević o aferi: Nije pitanje volja građana, nego šta Đukanović može kupi

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.