KOMŠIJE RADE NA UVOĐENJU "STALNOG SEZONSKOG RADNIKA": Domaćeg kadra sve manje, a ovi poslovi se NAJVIŠE TRAŽE!
Crnogorsko primorje, Foto: Profimedia

biće po zakonu

KOMŠIJE RADE NA UVOĐENJU "STALNOG SEZONSKOG RADNIKA": Domaćeg kadra sve manje, a ovi poslovi se NAJVIŠE TRAŽE!

Hronični nedostatak radne snage na crnogorskom primorju: Zakonski uvode "stalnog sezonskog radnika"

Objavljeno:

Iz Privredne komore (PKCG), koja je inicirala uvođenje ove kategorije radnika, saopštili su da nedostatak radne snage na sezonskim poslovima predstavlja jednu od značajnih biznis barijera u turizmu, te da sadašnja ponuda, posebno domaćeg stručnog kadra, nije zadovoljavajuća.

Da bi se ublažio hronični problem nedostatka radne snage na crnogorskom primorju tokom letnje turističke sezone, predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata rade na uvođenju kategorije "stalni sezonski radnik", što bi, kako tvrde njegovi predlagači, motivisalo nezaposlene da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje.

Konobar
Konobarfoto: Profimedia

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja "Vijestima" su kazali da su spremni da ovu kategoriju zaposlenih uvrste u izmjene i dopune Zakona o radu, što se izvesno neće dogoditi prije početka predstojeće letnje turističke sezone.

"Radna grupa koju čine predstavnici ministarstva, relevatnih resora i predstavnici socijalnih partnera (sindikata i poslodavaca), rade na izmenama i dopunama Zakona o radu. Rok za njegovo donošenje je treći kvartal 2024. godine. U kojoj će se formi regulisati pitanje stalnog sezonskog zaposlenog, rano je reći, jer se propisi donose uz saglasnost svih strana - Vlade i socijalnih partnera", naveli su iz resora kojim rukovodi Admir Adrović, dodajući da će izmjene i dopune biti na javnoj raspravi.

Potrebna jednostavna procedura

"Zato je potrebno omogućiti poslodavcima da u najkraćem roku i uz jednostavne procedure obezbede odgovarajuću radnu snagu za svoje potrebe. Ovo je moguće postići, između ostalog, boljom promocijom mogućnosti sezonskog zapošljavanja i preko nadležnih institucija upravljati ovim procesom i urediti poslovni ambijent i mehanizme u kojem će poslodavci imati dodatni interes da zaposle domaće radnike, kao i sistemski učiniti sezonski rad privlačnijim domaćem radniku", naveli su iz PKCG "Vijestima".

Konobar
Konobar foto: Profimedia

Ova organizacija ističe da bi se uvođenjem kategorije "stalni sezonski radnik" ublažio ovaj problem, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cijele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja Evropske unije.

"Sistem osigurava finansijsku podršku i uplatu doprinosa radnicima – sezoncima i u razdoblju kada ne rade. Radi se o osobama koje su u kontinuitetu radile najmanje šest meseci kod istog poslodavca i koje će kod tog istog poslodavca raditi još najmanje jednu sezonu (najmanje šest mjeseci)", pojasnili su iz PKCG.

Iz PKCG su naglasili da bi sveobuhvatna reforma koju predlažu doprinela pojednostavljenju i skraćivanju procedura prijave zaposlenih, što bi dovelo do porasta broja formalno angažovanih sezonskih radnika, a time i do rasta budžetskih prihoda po osnovu plaćenih poreza i doprinosa.

Zakon o radu, kako objašnjavaju, potrebno je izmijeniti i u delu obavljanja povremenih poslova, čime bi se omogućilo fleksibilnije angažovanje domaće radne snage.

Uz to, kao sistemsko rešenje vezano za angažovanje studenata, vide u delu zaključivanja ugovora o praktičnom radu tokom sezone uz eventulanu mogućnost ostvarivanja ECTS kredita.

"Prema informacijama koje imamo od nadležnih institucija, u toku je rad na propisima koji bi definisali ove oblasti i to: izmjene i dopune Zakona o radu i Zakona o strancima. Takođe, rade se i novi propisi: zakon o posredovanju i zakon o studentskim poslovima. Uz dobru saradnju institucija, na vrijeme smo da do sledeće letnje sezone, kroz prilagođeni zakonodavni okvir stvorimo uslove i motivišemo domaće stanovništvo da svoj profesionalni angažman vežu za rad u turizmu", poručili su iz PKCG.

Viber grupa da privuče radnike

Nevladina organizacije (NVO) Ugostitelji Crne Gore nedavno je formirala Viber grupu u kojoj se gotovo svakodnevno objavljuju slobodna radna mesta i prijave za sezonske poslove na primorju.

Grupa broji više od 6.660 članova, iz ove NVO su naglasili da su preko nje zaposlili više od 2.000 ljudi, navodeći da se ove godine očekuje dobra sezona, ali da je već sada izvesno da će faliti radne snage.

U grupi se najveći broj oglasa odnosi na poslove šankera, konobara, kuvara...

(Espreso / Vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.