CRNOGORAC PLATIO RAČUN U KAFIĆU, A KAD JE STIGAO KUĆI NOVAC JE SAMO POČEO DA NESTAJE: Prvo 20, pa 30 EVRA
Platna kartica, Foto: Printscreen/Instagram/serbialive_novisad

neverovatno

CRNOGORAC PLATIO RAČUN U KAFIĆU, A KAD JE STIGAO KUĆI NOVAC JE SAMO POČEO DA NESTAJE: Prvo 20, pa 30 EVRA

Najsigurniji način da trgujete preko interneta je jedan

Objavljeno:

Portalu Javnog servisa Crne Gore nedavno se obratio čitalac koji je ispričao da je konobar u jednom kafiću u Podgorici prilikom naplate računa, slikao podatke sa kartice. Samo nekoliko sati nakon što je napustio ugostiteljski objekat počele su da stižu poruke – iz onlajn prodavnica obavestili su ga o uspešnoj kupovini.

Bio sam šokiran i nisam znao o čemu se radi, svaki čas dolazile su poruke, prvo kupovina od 20 evra, pa od 30 evra, pa nakon toga deset evra. Pogledao sam u novčanik, kartica je bila tu, ali sam se setio da je konobar uzeo moju karticu i naplatu obavio daleko od mene. Slikao je podatke i kasnije to odlično iskoristio – naveo je čitalac.

OVO JE NAJSIGURNIJI NAČIN ZA TRGOVINU PREKO INTERNETA

Najsigurniji način da trgujete preko interneta je da koristite platnu karticu samo za ovu namjenu kako biste bili uvereni u to da vam novac neće biti proneveren, kaže za portal RTCG profesor na Fakultetu za informacione tehnologije Adis Balota.

Konobar
Konobarfoto: Profimedia

On poručuje da ne gubite karticu iz vidokruga prilikom plaćanja, jer samo trenutak nepažnje je dovoljan da vam podaci budu falsifikovani što može rezultirati krađom.

Zbog toga je važno, da nikada ne slikate vašu karticu i šaljete podatke, da je držite blizu sebe, a ukoliko primetite da ste je izgubili, odmah je blokirate preko vašeg e/m banking servisa ili pozivom kol centra banke.

KARTICA UVEK DA VAM BUDE “NA OKU”

Balota kaže da je upravo to ključan razlog zašto kartica uvek treba da vam bude “na oku”.

– Konobar može da izvrši plaćanje i donošenjem POS terminala do vašeg stola. Za manje iznose novca, do 50 evra, POS uređaj neće tražiti vaš PIN kod. Međutim ukoliko neovlašćena osoba ima vaše podatke sa kartice: broj kartice (broj na prvoj strani platne kartice), datum do kada važi platna kartica i CVV kod (tri cifre na poleđini platne kartice), onda može izvršiti online trgovinu i kada nema karticu kod sebe – ističe Balota.

Bonus video:

01:31

KEŠ ILI KARTICA? Ovo pitanje ćemo od sada čuti i na pijacama

(Espreso/ RTCG)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.