NOVOIZABRANI PREDSEDNIK CRNE NAKON POBEDE NAD MILOM: Milatović i o odnosu sa SRBIJOM, evo šta je rekao
Jakov Milatović, Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

ključni prioriteti

NOVOIZABRANI PREDSEDNIK CRNE NAKON POBEDE NAD MILOM: Milatović i o odnosu sa SRBIJOM, evo šta je rekao

Milatović je rekao da su ključni razlozi poraza Mila Đukanovića njegova dugogodišnja vlast, kao i optužbe za raširenu korupciju tokom njegove vladavine

Objavljeno: 15:26h

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović obećao je da će ubrzati put svoje zemlje ka članstvu u EU i da će se držati njene političke linije prema Rusiji vezano za Ukrajinu, kao i da će se zalagati za jače veze sa Srbijom i drugim balkanskim susedima.

"Jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta za Crnu Goru, kao i za mene kao novog predsednika zemlje, biće ubrzanje pristupanja zemlje EU kako bi Crna Gora, nadam se, postala sledeća članica EU u narednih pet godina mog mandata", rekao je Milatović u intervjuu za agenciju Asošiejted pres (AP) koja dodaje da je njegova posvećenost EU u suprotnosti sa optužbama da je marioneta Moskve.

Milatović je rekao da su ključni razlozi poraza Mila Đukanovića njegova dugogodišnja vlast, kao i optužbe za raširenu korupciju tokom njegove vladavine.

"Zato volimo da kažemo da smo pobedili jednog od poslednjih diktatora u Evropi...Zato zaista verujem da je jučerašnja pobeda u ovoj maloj balkanskoj državi i velika evropska pobeda, pobeda evropskih vrednosti", rekao je Milatović u intervjuu dan nakon pobede u drugom krugu predsedničkih izbora, 2. aprila.

Jakov Milatović
Jakov Milatovićfoto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

AP navodi da je to bio prvi Đukanovićev poraz na izborima otkako je ušao u politiku u bivšoj jugoslovenskoj republici početkom 1990-ih dodajući da je, tokom decenija na vlasti, ovaj 61-godišnjak prešao put od prosrpskog komuniste do prozapadnog političara, da je dva puta bio predsednik i sedam puta premijer i da je tokom svog mandata, često optuživan za korupciju i pritisak na pravosuđe što je poricao.

Odgovarajući na engleskom, Milatović je za AP rekao da je njegov prethodnik "zaista simbol režima koji je vladao zemljom koristeći organizovani kriminal i korupciju".

"Te tri stvari, značajan ekonomski pad, organizovani kriminal i korupcija i zaista veoma spora evropska integracija su simboli (Đukanovićevog) režima", rekao je on.

Jakov Milatović
Jakov Milatovićfoto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

AP navodi i da su se odnosi Srbije i Crne Gore pogoršali otkako je Đukanović 2006. godine izveo zemlju iz zajednice sa Srbijom i kasnije uveo u NATO 2017. i dodaje da je Đukanović tokom predizborne kampanje rekao da birači biraju između članstva u EU ili pridruživanja "srpskom svetu" – kopiji "ruskog sveta".

Milatović je rekao da će pokušati da popravi odnose sa Srbijom, kao i sa drugim susednim balkanskim državama.

"Verujem da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u EU i mislim da Crna Gora sigurno može biti prva koja će ući", rekao je Milatović.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, Milatović je podsetio da "Crna Gora snažno, 100 odsto vodi spoljnu politiku EU" i da će "tako i ostati".

Jakov i Milena Milatović
Jakov i Milena Milatović foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

"Dakle, punopravna politika EU je ona koju Crna Gora treba da vodi u budućnosti, a posebno je važna sada kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu... Ne postoji niko u Evropi, a u Crnoj Gori očigledno, ko može da podrži invaziju jedne zemlje na drugu suverenu zemlju", dodao je novoizabrani predsednik Crne Gore za AP.

Bonus video:

02:21

ĐUKANOVIĆ ODBIO GLASAČE ZBOG RASPISANIH IZBORA?! Pavićević tvrdi: Milo je najslabiji kandidat DPS, Mandić je najbliže predsedničkom mestu

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.