ĐUKANOVIĆ UPORAN! Dostavio dopunjeni predlog Skupštini Crne Gore!
Milo Đukanović, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

SKREĆENJE MANDATA

ĐUKANOVIĆ UPORAN! Dostavio dopunjeni predlog Skupštini Crne Gore!

On je podsetio da je 20. avgusta Skupština izglasala nepoverenje 43. vladi

Objavljeno:

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović dostavio je parlamentu dopunjeni predlog odluke za skraćenje mandata Skupštini, nakon što mu ga je predsednik parlamenta Danijela Đurović vratila na doradu.

Đurovićeva je juče obavestila Đukanovića da njegov raniji zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine, na kojoj bi 30. septembra bio razmatran predlog za skraćenje mandata Skupštini 27. saziva, nije uredan i ne ispunjava uslove propisane Ustavom i Poslovnikom Skupštine.

U dopunjenom predlogu za skraćenje mandata Skupštini, Đukanović traži vanrednu sednicu parlamenta 30. septembra, što je bio i njegov raniji predlog.

On je podsetio da je 20. avgusta Skupština izglasala nepoverenje 43. vladi.

Đukanović je naveo i da je konsultacije za sastav 44. vlade obavio sa predstavnicima DPS-a, SDP-a, Socijaldemokrata Crne Gore, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije i Liberalne partije.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

On je rekao da se pozivu nisu odazvali predstavnici DF-a, Demokratske Crne Gore, SNP-a i Građanskog pokreta URA.

- Predlog da se mandat za sastav vlade poveri Miodragu Lekiću, koji mi je u ime partija koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. godine uputio Andrija Mandić, nisam mogao da prihvatim jer smatram da se za to nisu stekli svi neophodni uslovi - naveo je Đukanović.

Miodrag Lekić
Miodrag Lekićfoto: Youtube prtscr / Atlas TV Montenegro

On je dodao da, prema tome, saglasno ustavnim ovlašćenjima, podnosi Predlog odluke za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine.

- Time se otvara mogućnost za organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku, što će omogućiti izbor vlade koja će delovati u punom kapacitetu - naveo je Đukanović.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media