POSTOJI OTEŽAVAJUĆA OKOLNOST ZA KALUĐEROVIĆA AKO JE PUCAO NA MONSTRUMA SA CETINJA! Advokatica nam je otkrila SVE!
Nenad Kaluđerović, Foto: PRINTSCREEN INSTAGRAM PG_FORASS, Printscreen

meštani ga prozvali herojem

POSTOJI OTEŽAVAJUĆA OKOLNOST ZA KALUĐEROVIĆA AKO JE PUCAO NA MONSTRUMA SA CETINJA! Advokatica nam je otkrila SVE!

Dalja istraga će pokazati ko je ispalio smrtonosni hitac u Borilovića, a pitanje koje zanima sve jeste šta će biti sa Kaluđerovićem ukoliko se ispostavi da je ubio Borilovića

Objavljeno: 10:35h
Dijana Spasov

Slučaj masakra na Cetinju još uvek nije u potpunosti rasvetljen, istraga je u toku, a javnost posebno interesuje kakva sudbina čeka Nenada Kaluđerovića zvanog Neno kog su Cetinjani prozvali herojem.

Naime, Kaluđerovićevo ime ovih dana provlači se po medijima jer se veruje da je upravo on ispalio smrtonosni hitac u Vuka Borilovića koji je u svom krvavom pohodu lišio života desetoro ljudi, a šestoro teško ranio.

Inače, Borilović se, prema poznatim informacijama, nije zaustavio ni kad je policija stigla na lice mesta pa je usledila razmena vatre sa pripadnicima MUP-a prilikom koje je jedan policajac ranjen. Na licu mesta nalazio se i Nenad Kaluđerović koji je takođe pucao na Borilovića, pa još uvek nije jasno da li je Borilović preminuo od metka koji je ispalio neko od pripadnika policije ili metka iz pištolja Nenada Kaluđerovića.

Nenad Kaluđerović
Nenad Kaluđerovićfoto: PRINTSCREEN INSTAGRAM PG_FORASS

Bilo kako bilo, ubica je zaustavljen u krvavom piru i ko god da je pucao sprečio je stradanje potencijalnih nevinih žrtava.

Nenad Kaluđerović saslušan je u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i tom prilikom mu je oduzet pištolj koji je poslat na veštačenje. Dalja istraga će pokazati ko je ispalio smrtonosni hitac u Borilovića, a pitanje koje zanima sve jeste šta će biti sa Kaluđerovićem ukoliko se ispostavi da je ubio Borilovića.

Na ovu temu razgovarali smo sa advokaticom Tijanom Vladisavljević iz Advokatske kancelarije Vladisavlјević iz Beograda koja nam je objasnila šta kaže Zakon u ovakvim situacijama.

"Na početku da napomenem, obzirom da u ovom slučaju istraga još traje, teško je davati neke procene. Ukoliko bismo pretpostavili da je smrtonosni hitac u Vuka Borilovića ispalio Kaluđerović, ta činjenica sama po sebi prema krivičnom zakoniku nije dovoljna da on bude i osuđen za krivično delo ubistvo. Ako je on postupao u „nužnoj odbrani ili „krajnjoj nuždi“, tada je i pored postojanja krivice isključena protivpravnost dela pa samim tim je isključeno i postojanje krivičnog dela", pojašnjava naša sagovornica i dodaje:

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube/MediaBiro

"Nužna odbrana i krajnja nužda podrazumevaju prema zakonu, da se neće kazniti lice koje je svojim postupkom otklonilo od sebe ili drugoga istovremeni protivpravni napad, odnosno u slučaju krajnje nužde otklonilo od sebe ili drugoga istovremenu, a neskrivljenu opasnost, koja se nije mogla drugačije otkloniti", kaže advokatica Vladisavljević za portal Espreso.

Međutim, postoje i okolnosti koje mogu biti otežavajuće po Kaluđerovića.

"Ukoliko bismo uzeli kao tačan navod iz medija da je napadač Vuk Borilović, već bio ranjen od strane policije pre zadobijanja smrtonosnog hica od Kaluđerovića, tada ostaje pitanje kojim će se nadležni organi verovatno baviti, a to je da li je napadač od strane policije bio ranjen u toj meri da dalje nije predstavljao veću opasnost, odnosno, da li je napadač u tom stanju mogao da bude savladan na način kojim ne bi bio usmrćen, tj. da li je došlo do prekoračenja nužne odbrane ili krajnje nužde. To je ono što može praviti razliku", pojašnjava naša sagovornica.

Šta kaže Krivični zakonik Crne Gore

Nužna odbrana- Član 10

(1) Nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u nužnoj odbrani.

(2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen ili neposredno predstojeći protivpravan napad.

(3) Učinilac koji je prekoračio granice nužne odbrane može se blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinio usled jake razdraženosti ili prepasti izazvane napadom, može se i osloboditi od kazne.

Krajnja nužda - Član 11

(1) Nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.

(2) Krajnja nužda postoji kad je djelo učinjeno radi toga da učinilac otkloni od svog dobra ili dobra drugoga istovremenu ili neposredno predstojeću neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a pri tom učinjeno zlo nije veće od zla koje je pretilo.

(3) Učinilac koji je sam izazvao opasnost, ali iz nehata ili je prekoračio granice krajnje nužde, može se blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinjeno pod naročito olakšavajućim okolnostima, može se i osloboditi od kazne.

(4) Nema krajnje nužde ako je učinilac bio dužan da se izlaže opasnosti koja je pretila.

U medijima se pojavila informacija da Kaluđerović ima podebeo dosije, a kako kaže Tijana Vladisavljević, ova činjenica bi Kaluđeroviću mogla da bude dodatna otežavajuća okolnost na sudu.

"U slučaju da sud utvrdi da je Kaluđerović ispaljivanjem hica u datoj situaciji ipak izvršio protivpravno delo, ili da je prekoračio nužnu odbrani ili krajnju nuždu, pa se sud odluči da ga kazni, prema Krivičnom zakoniku, pri odmeravanju kazne sud može uzeti u obzir i njegov raniji život odnosno njegovu raniju osuđivanost. Dakle da, to može biti otežavauća okolnost na sudu", kaže sagovornica.

Advokatica je mišljenja da bi Kaluđerovića trebalo osloboditi krivice za ubistvo obzirom da je zaustavio krvari pir, ali istraga će pokazati svoje.

Ubica Vuk Borilović
Ubica Vuk Borilovićfoto: Printscreen/Instagram/socijaldemokratecrnegore

"Zaustaviti naoružanog ubicu u krvavom piru, koji bi možda mogao da ubije još nedužnih ljudi svakako jeste podvig. Međutim, kakav će biti razvoj događaja u konkretnom slučaju koji pominjete će zavisti od mnogo okonosti koje tek treba da se utvrde, pa nije zahvalno sada davati predpostavke", zaključila je Tijana Vladisavljević iz Advokatske kancelarije Vladisavlјević iz Beograda za portal Espreso.

Podsetimo, pomahnitali Vuk Borilović ubio je najpre svoje podstanare Natašu Pejović Martinović (35) i njene sinove Mašan (11) i Marka (8), a potom i njihovog porodičnog kuma Milana Mitrovića (37), svog ujaka Gorana Đurišića (54) koji je pokušao da ga zaustavi, a onda i komšije Rajka (56), Dimitrija (81) i Danicu (74) Drecun, pa Danijelu (51) i njenu sestru Aleksandru (52) Radunović.

Žrtve Vuka Borilovića
Žrtve Vuka Borilovićafoto: printscreen/twitter/babamandrak

Borilović je bio oženjen i otac troje dece, u trenutku masakra njegova porodica nije bila na Cetinju, u medijima su se pojavile informacije da se Borilovićeva supruga sa ćerkama nalazila u Herceg Novom.

Sve žrtve su sahranjene u porodičnim grobnicama, ubica Vuk Borilović sahranjen je na tajnoj lokaciji.

Bonus video:

00:13

PRVI SNIMCI - Cetinje, ubijeno vise osoba

(Espreso/Dijana S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.