RUSI I UKRAJINCI HRLE U CRNU GORU BEŽEĆI OD RATA: Najviše turista u BUDVI, oboreni svi REKORDI!
Crna Gora, Foto: Rina

statistika

RUSI I UKRAJINCI HRLE U CRNU GORU BEŽEĆI OD RATA: Najviše turista u BUDVI, oboreni svi REKORDI!

Prethodnih godina Crna Gora je beležila značajniji rast broja turista iz Ukrajine, dok su turistička kretanja sa tržišta Rusije bila usporena zbog ukidanja direktnih avio-letova ka Crnoj Gori

Objavljeno:

Iako se zbog ratnih dešavanja u Ukrajini očekivalo da će Ukrajinaca i Rusa biti znatno manje ove godine, lokalne turističke organizacije prethodnih dana ističu da su upravo oni među najbrojnijim posetiocima.

Koliko njih trenutno boravi u Crnoj Gori, u Nacionalnoj turističkoj organizaciji nemaju podatak, ali navode da su državljani dve zemlje ovde našli utočište i Crnogorsko primorje odabrali za boravak na duži period, pišu Novosti.

Prethodnih godina Crna Gora je beležila značajniji rast broja turista iz Ukrajine, dok su turistička kretanja sa tržišta Rusije bila usporena zbog ukidanja direktnih avio-letova ka Crnoj Gori. Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, prethodne godine, u strukturi inostranih turista koji su posetili Crnu Goru, Rusi i Ukrajinci učestvovali su sa 15,8 odsto, dok su u ostvarenim noćenjima imali učešće od oko 21 odsto.

Kako je Milena Vujović ispred NTO kazala, ne raspolažu podacima koji se odnose na trenutni broj ruskih i ukrajinskih turista u Crnoj Gori, ali ističu poslednje, nezvanične podatke Monstata, koji ukazuju da je za prva tri meseca Crnu Goru posetilo oko 26.000 turista iz Rusije i Ukrajine, koji su ostvarili oko 226.000 noćenja.

1 / 7 Foto: Profimedia

- S obzirom na ratna dešavanja, moramo imati u vidu da se određen broj Ukrajinaca i Rusa trenutno opredeljuje za Crnu Goru kao sigurnu destinaciju za duži period, a najveći broj njih boravi u primorskim opštinama - navela je Vujovićeva.

Velika očekivanja od ovogodišnje letnje sezone imaju ugostitelji, država, ali i NTO. Prema njihovim podacima, brojke koje pokazuju posećenost destinacije duplirane su u odnosu na lani, ali i značajno veće u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

IZ NTO naglašavju i da podaci koje dobijaju od turističke privrede i sa emitivnih tržišta ohrabruju u pogledu uspešnosti letnje turističke sezone. Prethodnog vikenda u Crnoj Gori boravilo je skoro 37.000 turista, što je dva puta više u odnosu na uporedni podatak prethodne godine i 10 odsto više u odnosu na 2019. godinu, koja je bila rekordna.

- Najviše turista boravi na budvanskoj rivijeri, a gotovo sve crnogorske opštine beleže dva puta veću posećenost u odnosu na isti period prethodne godine. U hotelima boravi više od 15.000, što je skoro dva puta više u odnosu na isti period lane, dok u privatnom smeštaju boravi oko 21.500 turista, što je, takođe, dvostruko više - navode u NTO.

TURISTI IZ CELE EVROPE

Kada je reč o strukturi gostiju, u NTO navode da, pored turista iz regiona, u Crnoj Gori se trenutno odmaraju Britanci, Francuzi, Austrijanci, Holanđani, Nemci, Poljaci, Izraelci, Italijani.

- Ove godine očekujemo dolazak značajnijeg broja gostiju iz Zapadne, Srednje i Severne Evrope. Primetan je značajan trend rasta kada je u pitanju tržište Izraela, a izvestan je i dolazak čeških turista - kazali su iz NTO.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.