UGROŽENA BEZBEDNOST CRNE GORE? Biće izvršena provera ovih dokumenata, tiče se Rusije i Ukrajine
Crna Gora, Foto: Profimedia

NA OPREZU

UGROŽENA BEZBEDNOST CRNE GORE? Biće izvršena provera ovih dokumenata, tiče se Rusije i Ukrajine

Ovo se navodi u informaciji o sprovođenju posebnog programa ekonomskog državljanstva koju je usvojila Vlada.

Objavljeno:

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore zatražiće od Agencije za nacionalnu bezbednost da u što skorijem roku izvrši dodatne provere u vezi sa mogućim postojanjem prepreka za bezbednost Crne Gore, za prijave državljana Ruske Federacije i Bjelorusije 14. maja 2022. godine. godine su uz ovaj organ, piše Pobjeda.

Ovo se navodi u informaciji o sprovođenju posebnog programa ekonomskog državljanstva koju je usvojila Vlada.

337 pasoša

U informaciji se precizira da je izdato ukupno 337 pasoša Crne Gore: za 106 podnosilaca zahteva i 231 člana njihovih porodica, od kojih su više od dve trećine državljani Ruske Federacije.

Državljani Rusije dobili su čak 257 pasoša, NR Kine 47, Libana 26, Egipta 14, Pakistana 12, Turkmenistana 9, Ukrajine 6, Kazahstana 6, Kraljevine Saudijske Arabije 5, Sjedinjenih Američkih Država, Indije, Vijetnama , Turska, Južna Afrika, četiri, Belorusija i Hong Kong po tri i Iran jedan pasoš.

U informaciji se navodi da su za jednu prijavu - podnosilac i jedan član porodice, građani Ruske Federacije dostavili mišljenje da postoje smetnje zbog bezbjednosti Crne Gore za sticanje crnogorskog državljanstva, te su pozvani da se upoznaju sa ovom činjenicom. zahtev da se odbije.

Za 14 prijava građana Ruske Federacije dostavljeno je pozitivno mišljenje Agencije za nacionalnu bezbednost i dato pozitivno mišljenje o ispunjenosti uslova za donošenje odluke.

Na čekanju su ukupno 522 prijave, 152 podnosioca zahteva i 370 članova porodica, raspoređenih po nacionalnosti: Ruska Federacija 232, NR Kina 107, SAD 51, Liban 22, Egipat 14, Južna Afrika 11, Indija i Pakistan deset, Jordan sedam, Tunis šest, Maroko, Turska i Indonezija po pet, Tajvan, Kenija, Jermenija, Filipini po četiri, Ukrajina, Hong Kong, Kraljevina Saudijska Arabija, Kazahstan, Južna Koreja po tri, Kanada dve i Japan, Novi Zeland, Vijetnam i Grenada po jedan .

Uz obaveštenje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekuovića upućeno premijeru 7. marta 2022. godine, imajući u vidu invaziju Rusije na Ukrajinu, stav ministra unutrašnjih poslova je bio da neće donositi odluke o zahtevima ( 522 zahteva) do pribavljanja mišljenja Agenta.za ocenu međunarodne podobnosti i Uprava policije – Sektor za finansijsko-obaveštajne poslove.

Kritika EU

Non-papir Evropske komisije o poglavljima 23 i 24 podsjeća da je Crna Gora u decembru 2021. produžila svoj program ekonomskog državljanstva do kraja 2022. godine, suprotno preporukama Izvještaja o Crnoj Gori za 2021. i Četvrtog izvještaja Mehanizma za suspenziju viza.

U izvještaju Mehanizma za suspenziju viza, Evropska komisija je preporučila Crnoj Gori da ukine šemu državljanstva u zamjenu za investicije. Vlada Crne Gore je na elektronskoj sjednici 30. decembra 2021. godine donijela odluku da se „Program sticanja državljanstva kroz ulaganja“ produži za još godinu dana, odnosno do kraja 2022. godine. Premijer Dritan Abazović najavio je da paradajz program neće biti produžen nakon tog roka.

Evropski parlament zaseda od 9. marta 2022. godine. usvojila Rezoluciju o zakonodavnoj inicijativi u kojoj je pozvala Evropsku komisiju da do kraja mandata podnese predlog mera koje će imati za cilj postepeno ukidanje „zlatnih pasoša” i regulisanje sticanja prebivališta ulaganjem. . Evropski parlament poziva, između ostalog, da pravila EU doprinesu borbi protiv organizovanog kriminala, pranja novca, korupcije i utaje poreza, uključujući: rigorozne provere podobnosti – provere članova porodica kandidata i izvora finansiranja.

„Ukazujemo na javno proklamovanu politiku Vlade Crne Gore da, kao zemlja kandidat za pristupanje, ima obavezu da poštuje restriktivne mjere koje je Evropska unija usvojila prema Rusiji“, navodi se u informaciji.

(Espreso/CDM)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.