MILO OŠTRO O SRBIJI! Opleo po SPC zbog rata u Ukrajini!
Milo Đukanović, Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

AU!

MILO OŠTRO O SRBIJI! Opleo po SPC zbog rata u Ukrajini!

Govoreći o ruskoj intervenciji u Ukrajini, Đukanović je rekao da u Crnoj Gori već 5-6 godina, kako kaže, pritisnutoj velikosrpskom i ruskom destrukcijom imamo političku krizu kojoj se ne nazire kraj

Objavljeno: 14:14h

Nije Crna Gora nikad bila, niti je neprijatelj Rusije, već je protiv takvog anticivilizacijskog bespravnog nasilničkog ponašanja, rekao je Milo Đukanović.

On je u intervjuu za grčki dnevni list “Kathimerini” rekao da kao što je antiistorijski čin napad Rusije na Ukrajinu, tako je i antiistorijska odluka Kremlja da Crnu Goru svrsta u neprijatelje Rusije.

"Biti danas protiv rata koji Rusija vodi protiv nezavisne evropske države Ukrajine, protiv jednog od Rusima najbližih naroda, pitanje je ne samo časti i nacionalnog dostojanstva, nego i zdravog razuma", rekao je Đukanović.

Govoreći o ruskoj intervenciji u Ukrajini, Đukanović je rekao da u Crnoj Gori već 5-6 godina, kako kaže, pritisnutoj velikosrpskom i ruskom destrukcijom imamo političku krizu kojoj se ne nazire kraj.

"Protivnici njenog evropskog i evroatlantskog puta u međuvremenu su od opozicije postali deo vlasti, i iznutra podrivaju institucije sistema. Da ironija bude veća, to je urađeno ne samo politikom, tj. nacionalističkim angažmanom Srpske pravoslavne crkve, koja je remetilački faktor i u Crnoj Gori i u regionu, nego i uz podršku pojedinih zapadnih partnera koji nisu vidjeli i još uvijek dovoljno ne vide destrukciju trećih strana zaogrnutu floskulama o demokratskom napretku društva. Projekat „Ruskog sveta“ se na Balkanu zove „Srpski svet“, a Crna Gora smatra se njegovim prirodnim delom", smatra on.

Milo Đukanović
foto: AP

Prilikom nedavne posete Atini da “postoje štetne ideologije koje se agresivnim metodama pokušavaju ubaciti u zemlje Zapadnog Balkana”, upozoravajući da “moramo biti izuzetno oprezni kako bismo se zaštitili od hibridnih ratova i sajber napada “, Đukanović je rekao da se danas i te ideologije, i njihovi promoteri, vide golim okom.

"To ne vidi samo onaj koji neće da vidi. Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. kom smo se oduprli bez bilo čije pomoći sa strane, bio je tek nagoveštaj ukrajinskih strahota kojima svedočimo. Rusija obnavlja svoju istorijsku punoću, okuplja ruski svet u njegovoj sveukupnosti rusa, belorusa i malorusa – kako ratni pohod Rusije na Ukrajinu ovih dana vidi jedan od promotera njenih imperijalnih ambicija. A mitropolit crkve Srbije u Crnoj Gori istovremeno izjavljuje da su „događaji u Ukrajini posledice bezbožništva“ i da je „Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina“. Sledi Rusku crkvu koja bezrezervno podržava invaziju na Ukrajinu. Srpski popovi na društvenim mrežama kliču „triput ura“ čečenskom predsedniku Kadirovu koji je poslao svoje specijalce na Kijev. Proruske snage u Srbiji, Crnoj Gori, u Republici Srpskoj organizuju skupove podrške Putinu i slave „podvige“ ruske vojske. Medijska infrastruktura, uz obilatu finansijsku podršku za takvo delovanje, već odavno je postavljena u regionu. Centri su u Beogradu i Banjaluci, odakle aktivnost šire na Crnu Goru i celi region", rekao je Đukanović.

1 / 6 Foto: Profimedia

On dodaje da je Beograd je jedna od retkih evropskih prestonica, ako ne i jedina, koja nije osudila rusku agresiju, i koja se nije pridružila politici sankcija Evropske unije, iako je zemlja kandidat.

(Espreso/CDM.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.