Pali Izetbegovićev ratni ministar policije i telohranitelj! Policija traga za još 20 osoba (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/Beautiful Bosnia

Hapse Alijine ljude

Pali Izetbegovićev ratni ministar policije i telohranitelj! Policija traga za još 20 osoba (VIDEO)

Alija Delimustafić je početkom rata obavljao funkciju ministra Ministarstva unutrašnjih poslova, a za njega se vezuju brojne afere
Objavljeno: 13:23h

On je 1995. godine preselio u Hrvatsku gde je dobio i državljanstvo te zemlje. Od 2001. godine Delimustafić se nije pojavljivao, a spekulisalo se da se skriva u Beogradu i Banjaluci.

U glavnom gradu Srbije je uhapšen januara 2002. godine prema Interpolovoj međunarodnoj poternici zbog falsifikovanja dokumenata, a potom i u akciji MUP-a BiH na osnovu dve poternice, za proneveru i falsfikovanje službenih isprava, kao i za otmicu u Nemačkoj.

foto: Printscreen Youtube/RTRS vijesti

Alija Delimustafić pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora 2003. godine, zbog planiranja otmice Kasima Bjelajca u Minhenu 1996. godine. Uhapšen je i 2013. godine zbog organizovanog kriminala, a njegov brat Mirsad je tada pobegao i za njim je raspisana potjernica.

Alija, Enver i Hajrudin Delimustafić hapšeni su i 2000 godine, zbog prevare Hipotekarne banke. Alija Delimustafić se povezivao sa švercom oružja i ratnim profiterstvom, te drugim kriminalnim radnjama.

Krajem 2005. godine tadašnji premijer FBiH, Niko Lozančić, je iskoristio svoje ovlasti i pomilovao Delimustafića te ga oslobodio izdržavanja dela kazne. Delimustafića je pomilovao i Živko Budimir na način da mu je kazna izbrisana iz evidencije suda.

Na oko 60 lokacija u BiH i Hrvatskoj trenutno se vrši pretres u okviru akcije "Pravda", u kojoj su uhapšeni Alija Delimustafić i Juso Škrijelj, bivši telohranitelj Alije Izetbegovića.

Kako je rečeno iz Tužilaštva KS planirano je privođenje još oko 20 osoba.

(Espreso.co.rs / Avaz)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.