(NIKAD VIĐEN SNIMAK) Naser Orić u Srebrenici 1992. godine! (VIDEO)
Foto: Printscreen / Youtube / PLBIH

za hag je on nevin

(NIKAD VIĐEN SNIMAK) Naser Orić u Srebrenici 1992. godine! (VIDEO)

Dok se u Srbiji smatra jednim od najvećih ratnih zločinaca koji je izbegao pravdi i kome je mesto u zatvoru u Hagu, za Bošnjake je on narodni heroj
Objavljeno: 12:39h
foto: Profimedia

Optužen je za neljudsko ponašanje prema 11 i ubistva 7 Srba za vreme 1992/1993. u Srebrenici. Jedinice pod njegovom komandom su optužene za napade na 50 srpskih sela i proterivanje njihovih stanovnika. Suđenje je počelo 6. oktobra 2004. i optužba je završila slučaj 1. juna 2005. Nedelju dana kasnije tribunal je povukao 2 optužnice protiv njega. Odbrana je počela 4. jula 2005. i završila 10. aprila 2006. godine. Orić je 30. juna 2006. osuđen na dve godine zatvora i pušten na slobodu, pošto je u pritvoru već bio proveo preko tri godine. Proglašen je krivim što nije preduzeo odgovarajuće korake da spreči ubistva i okrutno postupanje svojih potčinjenih prema srpskim zatvorenicima u policijskoj stanici u Srebrenici 1992-93. Međutim, on nije proglašen krivim za njihovo nekažnjavanje kao ni za krivično delo bezobzirnog razaranja gradova i sela, jer je Tribunal utvrdio da on nije imao efektivnu kontrolu nad svojim potčinjenim, naoružanim grupama ili civilima koji su ih pratili.

foto: Profimedia

Osim toga, za razaranja nekih od srpskih sela rečeno je da nije jasno da su ih počinile muslimanske snage, s obzirom na to da su snage bosanskih Srba operisale sa artiljerijom u tom području. Prethodno je po pravilu 98 bis Orić oslobođen po dve tačke optužnice koje su se odnosile na pljačku javne ili privatne imovine Srba. Kao olakšavajuće okolnosti uzete su „izvesna saradnja sa Tribunalom“ i „izvesno kajanje“, kao i opšte stanje na terenu u Srebrenici; kao jedina otežavajuća okolnost navedena je ranjivost žrtava. Zvaničnici iz Srbije su presudu okarakterisali kao skandalozno nisku. Odbrana je zahtevala oslobađanje, a optužba kaznu od 18 godina zatvora. Naser Orić je 3. jula 2008. godine, posle žalbe, pravosnažno oslobođen krivice za zločine nad Srbima, što je izazvalo burne reakcije srpske javnosti. Sudsko veće je izjavilo da, iako je dokazano da su počinjeni brojni zločini nad srpskim stanovništvom, nije dokazano da postoji Orićeva krivica za njih.

Nakon što je uhapšen u oktobru 2008, Orića je 24. juna sledeće godine Opštinski sud u Sarajevu osudio na dve godine zatvora zbog nezakonitog držanja oružja i eksplozivnih naprava.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.