(NIKAD VIĐEN SNIMAK) Naser Orić u Srebrenici 1992. godine! (VIDEO)
Foto: Printscreen / Youtube / PLBIH

za hag je on nevin

(NIKAD VIĐEN SNIMAK) Naser Orić u Srebrenici 1992. godine! (VIDEO)

Dok se u Srbiji smatra jednim od najvećih ratnih zločinaca koji je izbegao pravdi i kome je mesto u zatvoru u Hagu, za Bošnjake je on narodni heroj
Objavljeno: 12:39h

Na društvenoj mreži Jutjub pojavio se snimak Nasera Orića, jednog od optuženih za ratne zločine u ratnim sukobima u Bosni i Hercegovini, koji je tokom 1992. godine boravio sa svojom jedinicom u Srebrenici.

Dok se u Srbiji smatra jednim od najvećih ratnih zločinaca koji je izbegao pravdi i kome je mesto u zatvoru u Hagu, za Bošnjake je on narodni heroj.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Podsetimo, po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini, Orić je 20. maja 1992. postavljen na funkciju komandanta štaba Teritorijalne Odbrane u Srebrenici, a od 1. jula 1992. i za člana Ratnog predsedništva Srebrenice.

Početkom novembra 1992. postavljen je na položaj komandanta objedinjenih Oružanih Snaga podregiona Srebrenica i time su u njegovu nadležnost pored teritorije opštine Srebrenica dodeljene i teritorije opština Bratunac, Vlasenica i Zvornik. Ove oružane snage su 1. januara 1994. preimenovane u Štab Osme operativne grupe Srebrenica.

Orić i ostali članovi štaba 8. operacione grupe su u julu 1995, pre nego što je vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu, evakuisani helikopterom na područje pod kontrolom Armije republike Bosne i Hercegovine. Sefer Halilović, načelnik glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine je 15. aprila 1993. godine dodelio Naseru Oriću posebno odlikovanje, a u periodu pre 1. marta 1994. najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine, Zlatni ljiljan.

Posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma i prestanka rata u Bosni i Hercegovini je otvorio fitnes klub u Tuzli. Osumnjičen je 28. marta 2003. za ratne zločine prema Srbima, 2 optužnice za individualnu odgovornost, 4 za komandnu odgovornost. Uhapšen je 10. aprila2003. od strane SFOR-a. Na sudu se pojavio 15. aprila 2003. i izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.