DODIK SE SASTAO SA MITROPOLITOM JOANIKIJEM: "Važan čovek srpske pravoslavne vere i Crkve"
Milorad Dodik, Foto: Profimedia

VAŽNO

DODIK SE SASTAO SA MITROPOLITOM JOANIKIJEM: "Važan čovek srpske pravoslavne vere i Crkve"

– Dobio sam poziv da budem na ustoličenju, ali smo iz poznatih razloga odlučili svi mi da ne dolazimo da ne bude neka špekulacija kojoj su neki skloni – naglasio je Dodik

Objavljeno:

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem.

Vladika Joanikije ustoličen je 5. septembra u Cetinjskom manastiru, a u tron mitropolita crnogorsko-primorskog uveo ga je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, prenosi Srpskainfo.

Manastir Ždrebaonik je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi na levoj obali reke Zete u Sekulićima, nadomak Danilovgrada. Posvećen je Svetom Arhangelu Mihailu i pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

"Na ljudima iz politike je da obezbede politički status crkve"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da srpski narod u Crnoj Gori ne traži ništa drugo nego da ima ravnopravan status i da je Srpska pravoslavna crkva pokazala da može da okupi i na neki način izbori svoj društveni status, a da je na drugim ljudima koji se bave politikom da obezbede politički status Crkve.

Dodik je rekao novinarima u Trebinju uoči sastanka sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem u Manastiru Ždrebaonik, da je mitropilit je divan čovek i važan čovek srpske pravoslavne vere i Crkve.

– Dobio sam poziv da budem na ustoličenju, ali smo iz poznatih razloga odlučili svi mi da ne dolazimo da ne bude neka špekulacija kojoj su neki skloni – naglasio je Dodik.

On je dodao da mu je čast što će danas razgovarati sa mitropolitom Joanikijem.

– Odlazim u Manastir da popričamo o svemu, da vidimo šta mi možemo pomoći i da mu zahvalim za istrajnost, čoveku koji nesumnjivo ostaje u okviru onoga što je srpska pravoslavna vera i Crkva i to je sada najvažnije -rekao je Dodik.

On je naveo da je srpski narod u Crnoj Gori godinama i decenijama bio potlačen na način da je bio potpuno dezavuisan.

– Tamo se i ne traži ništa drugo nego da imamo ravnopravan status. Crkva je pokazala da može da okupi i da na neki način izbori svoj društveni status.

A na drugim ljudima koji se bave politikom je da obezbede politički status Crkve u Crnoj Gori – istakao je Dodik.

Bonus video:

01:47

NAKON USTOLIČENJA JOANIKIJA NA CETINJU MIRNO! Kurir TV kod hrama: Patijarh i mitropolit pozvali na mir, slogu i bratsku ljubav

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.